Bruselj poziva k takojšnjemu izkrcanju prebežnikov z ladje Ocean Viking

Svet 09. Nov 202219:54 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Evropska komisija je danes posegla v diplomatski spor med Italijo in Francijo ter pozvala k takojšnjemu izkrcanju 234 prebežnikov, ki ostajajo ujeti na ladji Ocean Viking v Sredozemlju. Kot so poudarili v Bruslju, imajo vlade zakonsko dolžnost, da zagotovijo varnost potnikom, ne glede na okoliščine, ki so jih privedle v ta položaj.

Ladja Ocean Viking, s katero upravlja organizacija SOS Mediterranee, pluje pa pod norveško zastavo, je v torek odplula izpred Sicilije proti Franciji, potem ko je zaman čakala na dovoljenje italijanskih oblasti za vplutje v pristanišče.

Nova italijanska vlada pod vodstvom Giorgie Meloni je zaostrila svojo politiko do sprejemanja prebežnikov, zlasti tistih z ladij tujih nevladnih organizacij. V zadnjih dneh so oblasti z več ladij dovolile le izkrcanje ranljivih skupin. Francoske oblasti so danes pozvale Italijo, naj odigra svojo vlogo in spoštuje evropske zaveze.

Izjava Komisije ni posebej izpostavila vloge Rima ali Pariza, je pa pozvala, naj prebežnike nemudoma izkrcajo na najbližjem varnem kraju.

“Stanje na plovilu je doseglo kritične razmere in mora biti nujno naslovljeno, da se izogne humanitarni tragediji,” so še zapisali v Bruslju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!