Bruselj želi, da Madžarska zaradi vračanja prebežnikov plača

Svet 12. Nov 202117:30 1 komentar
viktor orban madžarska
Marton Monus/REUTERS

Evropska komisija je odločila, da proti Madžarski sproži postopek pred Sodiščem EU zaradi neizvrševanja sodbe sodišča glede pravil EU o azilu in vračanju. Od Sodišča EU zahteva, naj Madžarski naloži denarno kazen zaradi neizvršitve omenjene sodbe.

Evropska komisija se je danes odločila, da proti Madžarski sproži postopek pred Sodiščem EU zaradi neizvrševanja sodbe sodišča glede pravil EU o azilu in vračanju. Bruselj od Sodišča EU zahteva, naj Madžarski naloži denarno kazen zaradi neizvršitve omenjene sodbe.

Sodišče EU v Luxembourgu je decembra lani razsodilo, da je madžarska zakonodaja o pravilih in praksi na tranzitnih območjih na srbsko-madžarski meji v nasprotju s pravom EU. Madžarska ni izpolnila svojih obveznosti na področju postopkov priznavanja mednarodne zaščite in vračanja nezakonitih prebežnikov iz tretjih držav, je ugotovilo sodišče.

Na vrhuncu migrantske krize leta 2015 je Madžarska vzpostavila tranzitna območja na meji s Srbijo ter migrantom omejila možnost vlaganja prošenj za azil. Sodišče je ugotovilo, da Madžarska prosilcem za azil ni dovolila, da zapustijo centre, otrokom in ranljivim pa ni zagotovila posebne zaščite. Sodišče je zlasti ugotovilo kršitve določb direktive o azilnih postopkih, direktive o pogojih za sprejem in direktive o vračanju.

Madžarska ni zagotovila dostopa do azilnega postopka

Madžarska do danes ni obravnavala več vidikov sodbe. Zlasti ni sprejela potrebnih ukrepov za zagotovitev učinkovitega dostopa do azilnega postopka in ni pojasnila pogojev glede pravice ostati na ozemlju v primeru pritožbe v azilnem postopku, če “krizne razmere zaradi množičnega priseljevanja” ne obstajajo, so pojasnili v Bruslju.

Že junija opomin

Ker se sodba Sodišča EU še vedno ne spoštuje, je Evropska komisija junija Madžarski poslala uradni opomin. Danes pa sodišču predlaga, naj Madžarski naloži denarne sankcije v obliki pavšalnega zneska in dnevne denarne kazni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje