Bush mlajši invazijo Iraka pomotoma označil za neupravičeno

Svet 19. Maj 202211:28 > 13:02 0 komentarjev
George Bush
PROFIMEDIA

Bivšemu ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu mlajšemu se je v sredo v govoru na nekem dogodku v Dallasu precej nerodno zagovorilo. Medtem ko je ostro kritiziral ravnanje ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ukrajini, mu je namreč pomotoma pripisal izključno odgovornost za "začetek povsem neupravičene in brutalne invazije na Irak".

Napako je sicer George Bush hitro popravil in pojasnil, da je imel v mislih invazijo na Ukrajino. Občinstvo se je na spodrsljaj odzvalo s smehom, še posebej potem ko ga je 75-letni Bush v šali pripisal tudi svoji starosti.

Bush je govoril na dogodku v Dallasu v zvezni državi Teksas, posnetek pa je nato prvi objavil lokalni medij Dallas Morning News.

Neprijetna napaka se je zgodila, ko je Bush zbranim opisoval pomanjkljivosti demokracije v Rusiji, pri čemer je opozarjal, da tam politične nasprotnike zapirajo ali jih kako drugače izključujejo iz sodelovanja v političnem procesu.

“Rezultat tega je odsotnost sistema nadzora in ravnotežja v Rusiji in odločitev enega samega človeka, da sproži povsem neupravičeno in brutalno invazijo na Irak … se popravljam, na Ukrajino,” je dejal Bush. Zavedajoč se svoje napake, je nato dodal le “75”, s čimer se je pošalil na račun svoje starosti.

George Bush mlajši je bil sicer predsednik ZDA v letih 2001–2009. Leta 2003 je, na temelju lažnih poročil o orožju za množično uničenje, odobril invazijo na Irak. Ta je vodila v uničujočo vojno, v kateri je življenje izgubilo več sto tisoč civilistov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!