Italijansko sodišče bo odločalo o izročitvi Puigdemonta

Svet 24. Sep 202107:37 > 19:46 1 komentar
Barcelona
Pere Aragones/REUTERS

V Italiji so v četrtek na podlagi španskega naloga za aretacijo prijeli nekdanjega katalonskega predsednika in enega najvidnejših obrazov boja za neodvisnost Katalonije Carlesa Puigdemonta. Kot je odločilo sodišče v Sassariju (Sardinija), je bila aretacija politika, ki je trenutno evropski poslanec, zakonita. Puigdemontovi podporniki in zagovorniki katalonske neodvisnosti medtem protestirajo v Barceloni.

Kot je sporočil njegov odvetnik Gonzalo Boye, so Puigdemonta, ki od leta 2017 živi v Belgiji, prijeli ob prihodu v Italijo (na letališče v mestu Alghero na Sardiniji), kamor da je odpotoval v vlogi evropskega poslanca. Aretacijo so po njegovih besedah izvedli na podlagi španskega naloga za prijetje, izdanega oktobra 2019.

Danes je sodišče v Sassariju odločilo, da je bila aretacija nekdanjega katalonskega voditelja zakonita. O njegovi izročitvi Španiji bo oktobra odločalo sodišče. Do odločitve lahko Puigdemont, ki je že zapustil zapor, ostane na prostosti.

Kot je novinarjem danes najprej pojasnil odvetnik Agostinangelo Marras, naj bi moral Puigdemont na odločitev sodišča glede izročitve počakati na Sardiniji. A je kasneje postregel z novimi informacijami – da izpustitve Puigdemonta ne spremljajo nobeni dodatni pogoji in da torej lahko zapusti Sardinijo in Italijo. Se bo pa v Sassari moral vrniti 4. oktobra, ko bo tamkajšnje sodišče odločalo o njegovi morebitni izročitvi Španiji, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Charles Puigdemont
Borut Živulović/BOBO

Puigdemont je ob prihodu iz zapora privržencem dejal, da “smo vedno predvidevali, da bi se kaj takega lahko zgodilo, a smo tudi vedeli, kako bi se lahko končalo”. “Španija pač nikoli ne izpusti priložnosti, da samo sebe osmeši,” je dejal.

Madrid: Puigdemont ni izjema

Španski premier Pedro Sánchez (socialistična stranka PSOE) je v odzivu na aretacijo poudaril, da “je jasno, da je treba Carlesa Puigdemonta privesti pred roko pravice in mu soditi”. Kot je zatrdil, njegova vlada “spoštuje vse sodne postopke, ne glede na to, ali so odprti v Španiji, v Evropi ali kot v tem primeru v Italiji, in se bo podredila vsaki sodni odločitvi, ki utegne biti sprejeta”.

Barcelona
Albert Gea/REUTERS

Španska vlada je že pred tem danes izrazila “spoštovanje odločitve italijanskih oblasti in sodišč”. “Aretacija gospoda Puigdemonta ustreza sodnemu postopku, ki velja za vsakega državljana EU, ki se mora zagovarjati pred sodiščem,” je v izjavi sporočila vlada in dodala, da bi se moral Puigdemont “podrediti delovanju pravosodja kot katerikoli drug državljan”.

Barcelona: Puigdemontov pregon ni dopusten

Puigdemontovi odvetniki nasprotno poudarjajo, da ni nobene osnove za aretacijo in da imajo “zelo trden” primer. Kot je za AFP poudaril Boye, bo treba zdaj najprej rešiti “osebno situacijo” njegovega klienta oziroma to, ali bo ostal v priporu ali pa bo izpuščen, morda ob plačilu varščine ali kakšnih drugih pogojih. Šele kasneje bo po njegovem lahko sledila razprava o tem, kaj španske oblasti očitajo Puigdemontu oziroma ali je nalog za njegovo aretacijo veljaven.

Novi katalonski predsednik Pere Aragones je medtem ostro obsodil dogajanje. “Pregon in sodno represijo najstrožje obsojam. To se mora končati,” je zapisal na Twitterju. Samoodločba je po njegovih besedah edina rešitev. Kasneje je Aragones še napovedal, da bo osebno odpotoval na Sardinijo in “stal ob strani” Puigdemontu.

Pere Aragones
Pere Aragones/REUTERS

Tudi Quim Torra, ki je Katalonijo vodil pred Aragonesom in po Puigdemontu, je opozoril, da bi bila izročitev njegovega predhodnika Španiji “katastrofalna”.

Pred sodiščem v mestu Sassari na severozahodu Sardinije so se pred današnjim zaslišanjem medtem že zbrali Puigdemontovi privrženci. Prav tako protesti potekajo v katalonski prestolnici Barcelona, kjer se je med drugim več sto ljudi, po poročanju katalonske tiskovne agencije Catalan News okoli tisoč, že zjutraj zbralo pred poslopjem italijanskega konzulata. Nosijo katalonske zastave, napise “Svoboda” in slike Puigdemonta.

Aretacija po ponovnem pričetku dialoga

58-letnega Puigdemonta Španija išče zaradi obtožb vstajništva v povezavi z izvedbo referenduma o neodvisnosti Katalonije leta 2017. Evropski parlament je marca Puigdemontu in še dvema neodvisnosti naklonjenima poslancema odvzel imuniteto.

Čeprav je pritožbeni postopek v zadevi na Sodišču EU še v teku, trojica v vmesnem času ostaja brez zaščite, saj je sodišče julija zavrnilo njihovo prošnjo za izdajo začasne odredbe o ponovni dodelitvi imunitete.

Barcelona
Albert Gea/REUTERS

Puigdemonta so aretirali dober teden dni po obnovi pogajanj med špansko osrednjo vlado v Madridu in katalonskimi oblastmi, ki iščejo rešitev za najhujšo špansko politično krizo v več desetletjih. Zaradi obtožb vstajništva v Španiji sicer poleg Puigdemonta iščejo še nekdanja katalonska ministra Tonija Comina in Claro Ponsati.

Referenduma oktobra 2017 so katalonske oblasti izpeljale kljub prepovedi Madrida. Nekaj tednov pozneje je vlada v Kataloniji razglasila neodvisnost. Puigdemont se je pred pregonom zatekel v tujino, tiste predstavnike oblasti, ki so ostali, pa so prijeli in jim sodili. Junija letos jih je vlada pomilostila, v kar pa ni bil vključen Puigdemont, pojasnjuje AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje