Čarovništvo na Sejšelih? Umaknili obtožbe proti opozicijskemu voditelju

Svet 16. Feb 202411:40 0 komentarjev
Patrick Herminie
Foto: PROFIMEDIA

Tožilci na Sejšelih so včeraj umaknili obtožbe čarovništva, ki so jih pred štirimi meseci vložili proti vodji glavne opozicijske stranke v državi. Vodja Združene sejšelske stranke Patrick Herminie je vztrajno zavračal očitke in trdil, da je primer politično motiviran.

Nekdanji predsednik parlamenta Patrick Herminie je bil skupaj s sedmimi drugimi osebami aretiran in obtožen oktobra lani v okviru preiskave čarovništva ter nenaravnih in vraževernih dejanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo je takrat trdilo, da so Herminiejevo ime našli v enem od sporočil na aplikaciji WhatsApp, izmenjanih s Tanzanijcem, ki so ga lani septembra pridržali, ker naj bi imel predmete, povezane s čarovništvom. Med njimi so bili črni leseni artefakti, majhne stekleničke z rjavo tekočino in dokumenti v jeziku in simbolih, ki so jih opisali kot satanistične.

Tožilec pa je v četrtek sporočil, da umika vse obtožbe proti Herminieju in še štirimi drugimi. Obtožbe proti trem drugim, med njimi je tudi omenjeni Tanzanijec, pa ostajajo v veljavi.

Herminie, ki namerava prihodnje leto kandidirati na predsedniških volitvah, je novinarjem pred sodiščem dejal, da so dokazi pokazali, da ni podlage za sojenje proti njemu. Prepričan je, da je gre za zlorabo oblasti s strani predsednika Wavla Ramkalawna. “Nimamo pravice, da bi nekoga aretirali in zaprli za nič,” je dejal.

Primer je sicer povezan z avgustovskim odkritjem izkopanih trupel starejše ženske in mlajšega moškega na pokopališču na osrednjem otoku Mahe. Po navedbah tožilcev so bili simboli, ki so jih našli v dokumentih Tanzanijca, podobni tistim, ki so jih odkrili na krajih, ki so bili vandalizirani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!