Čavajda bo prekinitev nosečnosti opravila v Sloveniji

Svet 12. Maj 202215:56 0 komentarjev
Mirela Čavajda
Luka Šangulin/INDEX

Mirela Čavajda, ki je opozorila na kršenje pravic žensk pri dostopu do splava na Hrvaškem, bo po informacijah N1 prekinitev nosečnosti po številnih zapletih opravila v Sloveniji.

Potem ko je drugostopenjska komisija v Zagrebu Mireli Čavajda v sredo odobrila prekinitev nosečnosti na Hrvaškem, se je ta danes oglasila v eni od bolnišnic, ki jih je predlagal hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš, je za hrvaško tiskovno agencijo Hina dejala njena odvetnica Vanja Jurić. Tam so ji dejali, da ji ne morejo zagotoviti zdravstvene oskrbe v skladu z odločitvijo drugostopenjske komisije in odredbami zakona, ki regulira prekinitev nosečnosti, poročajo hrvaški mediji. Čavajda se je po informacijah N1 zato odločila za prekinitev nosečnosti v Ljubljani.

Čavajda, ki je zdaj že v 28. tednu nosečnosti, je že pred skoraj mesecem dni zaradi tumorja v glavi otroka želela narediti splav, a so ji v štirih zagrebških bolnišnicah dejali, da ta na Hrvaškem po desetem tednu ni mogoč, čeprav zakon predvideva tudi izjeme.

“Precedenčna odločitev”

Ko je primer minuli teden prišel v javnost, se je bitka za njene pravice začela tudi v medijih. Odvetnica Vanja Jurić meni, da odločitev drugostopenjske komisije brez problematiziranja primera v medijih ne bi bila takšna, kot je danes.

“Gre za precedenčno odločitev na Hrvaškem, tako da imamo zdaj črno na belem to, kar smo vedeli že prej – da je prekinitev nosečnosti v takšnih primerih zakonita. S tem smo lahko zadovoljni zaradi vseh žensk v prihodnosti,” je za Hino dejala Vanja Jurić.

O nadaljnjih pravnih korakih in morebitnih tožbah se še niso pogovarjali, s tem se zdaj ne ukvarjajo. “Odločili smo se, da je treba umiriti glavo, preživeti vse, kar sledi zdaj, potem pa se bomo usedli in videli, kaj je najbolje in najpametneje za njo in njeno družino,” je pojasnila odvetnica.

“Vse ženske morajo imeti zagotovljeno oskrbo, ne glede na ugovore vesti”

O primeru so v četrtek razpravljali tudi v oddaji Otvoreno na hrvaški nacionalni televiziji. Direktor zagrebškega kliničnega centra Ante Ćorušić meni, da bo Mirela Čavajda na postopek vseeno morala v Slovenijo. “Kolikor vem, na Hrvaškem nihče ne zna opravljati feticida. Mislim, da bodo gospo Čavajda napotili v Slovenijo, postopek pa bo plačal hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje,” je v oddaji povedal Ćorušić.

Primer je v hrvaški javnosti znova odprl debato o vse težji dostopnosti splava na Hrvaškem. Danes ob 18. uri bo v znak solidarnosti z Mirelo Čavajda in vsemi ženskami, ki so jih prikrajšali za z zakonom zajamčeno pravico do splava, potekali shodi v različnih mestih po vsej Hrvaški, tudi v Zagrebu.

“Zahtevamo dostopno prekinitev nosečnosti, zahtevamo, da zagotovijo zmogljivosti za izvajanje postopka, da naredijo register zdravnikov z ugovorom vesti. Ne bomo odnehali, dokler ne izpolnijo teh zahtev,” so na današnji tiskovni konferenci povedale predstavnice skupnosti Roda, soorganizatorja shoda v Zagrebu. “Kolikšen odstotek zdravnikov bo imel ugovor vesti, je njihova stvar, vendar pa mora imeti sto odstotkov žensk zagotovljeno ustrezno zdravstveno oskrbo,” so dodale.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!