Če greste na dopust na Hrvaško, bodite pozorni, ko plačujete s kartico

Magazin 25. Jun 202218:58 > 26. Jun 2022 11:43 2 komentarja
PROFIMEDIA

Med dopustovanjem se nam pogosto porajajo vprašanja, kako je najbolje razpolagati z denarjem. Če ste se na počitnice odpravili v državo, kjer plačilno sredstvo ni evro, kot je na primer Hrvaška, pa je teh vprašanj verjetno še več. Kot svetujejo na NLB, je vselej boljše, da izberemo plačilo v lokalni valuti.

V poletnih mesecih se številni pogosteje srečujejo s tujimi valutami, zato so na NLB pripravili vrsto nasvetov, kako se lahko izognete nepotrebni izgubi denarja. Ob dvigu gotovine na Hrvaškem ali v drugih neevrskih državah bankomat načeloma ponudi izbiro, ali želimo lokalno valuto dvigniti s konverzijo ali brez nje. V prvem primeru, pri dvigu gotovine s konverzijo, banka, ki je lastnica bankomata, za pretvorbo dvignjenega zneska uporabi svoj lastni menjalni tečaj.

Kot pojasnjujejo na NLB, se ti med bankami razlikujejo ter so načeloma manj ugodni kot tečaji kartične mreže. Menjalni tečaji bi se sicer morali vedno izpisati na zaslonu bankomata, razlike med njimi pa so tolikšne, da pri dvigu s konverzijo lahko plačamo tudi do deset odstotkov več kot brez konverzije. Pri dvigovanju brez konverzije pa bankomat za pretvorbo uporabi menjali tečaj kartične mreže, ki je praviloma najugodnejši. Na bankomatu tako vedno izberite dvig lokalne valute brez konverzije, svetujejo na NLB.

Ob tem v NLB še opozarjajo, da ne smete pozabiti tudi na druge stroške, ki vas lahko doletijo pri dvigu gotovine na bankomatih. Poleg provizije, ki jo lahko zaračuna banka izdajateljica kartice, se na nekaterih bankomatih na Hrvaškem in v drugih državah zaračunava tudi tako imenovani “Surcharge Fee” oziroma “Access Fee”, ki ga zaračunava lastnik bankomata. Višina nadomestil je lahko različna, a mora biti prav tako praviloma prikazana na zaslonu bankomata pred izvedbo transakcije, še pojasnjujejo na NLB ter svetujejo, da je tako najboljše, da gotovino dvigujemo na bankomatih svoje banke ali bančne skupine. “Pri dvigih na bankomatih drugih bank vedno pozorno preberimo obvestila na zaslonu bankomata in če se nam zdijo stroški previsoki, izberimo bankomat drugega lastnika, ki ima morda nižjo provizijo ali je sploh nima,” še dodajajo.

Svetujejo pa tudi, da pred izbiro bankomata vselej preverite, kdo je lastnik bankomata, kar bi moralo biti vselej označeno na samem bankomatu. Na bankomatih nebančnih lastnikov se tako pogosteje dogaja, da želijo zaračunati nadomestila, katerih višino lahko pogosto poskušajo prikriti.

Kako pa je s plačevanjem s kartico?

Kot pojasnjujejo na NLB, pri plačevanju s karticami na plačilnih mestih praviloma plačamo v lokalni valuti brez konverzije. Vendar se tudi na Hrvaškem lahko zgodi, da prodajalec pri plačilu vpraša, ali želimo plačati s konverzijo ali brez nje. Tudi v tem primeru, tako kot pri dvigu gotovine, vselej izberite plačilo v lokalni valuti brez konverzije, svetujejo na NLB. Pri pretvorbi se namreč uporabi menjalni tečaj kartične mreže, ki je navadno ugodnejši od komercialnega tečaja lokalne banke, so še pojasnili.

Tudi pri kupovanju na spletu, ko denimo nakupujete letalske vozovnice, urejate rezervacije hotelov, najem vozil in druge podrobnosti pred odhodom na dopust, bodite pozorni na morebitne provizije pri plačilu s karticami, predvsem na nadomestila za uporabo plačilnih kartic pri posrednikih za prodajo letalskih vozovnic, razlagajo na NLB. V Evropski uniji namreč trgovci, tako spletni kot tudi fizični, za uporabo debetnih in kreditnih kartic ne smejo zaračunavati dodatnih pristojbin. Poleg tega poskušajte vselej plačila poravnati v lokalni valuti, saj lahko spletni trgovci za preračun v evre uporabijo svoj tečaj, ki je precej manj ugoden od kartičnega, še razlagajo na NLB.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje