Cena nedejavnosti: letos v Sredozemskem morju umrlo vsaj 1300 prebežnikov

Svet 21. Nov 202117:24 > 17:28 0 komentarjev
Prebežniki na Sredozemskem morju
Številni prebežniki iz Severne Afrike poskušajo priti v Evropo prek Sredozemskega morja. (foto: Sea Watch International/TWITTER)

Samo letos je na poti čez osrednji del Sredozemskega morja umrlo najmanj 1300 prebežnikov. Predstavnica Mednarodne organizacije za migrante Safa Msehli pravi, da so smrti posledica nedejavnosti. So pa konec tedna izvedli več uspešnih akcij in rešili življenja več sto ljudi.

V Sredozemskem morju je ta konec tedna potekalo več akcij reševanja prebežnikov. Mednarodna organizacija za migrante (IOM) je sporočila, da je v sredo v brodolomu pred obalo Libije umrlo najmanj 75 prebežnikov. V tragediji v sredo pred obalo Libije so ribiči uspeli rešiti le 15 oseb, ki so preživele brodolom.

“To je cena nedejavnosti,” je bila kritična predstavnica IOM Safa Msehli. Od začetka leta je na poti čez osrednji del Sredozemskega morja umrlo najmanj 1300 ljudi, je opozorila.

Na italijanski obali rešili 420 prebežnikov

Italijanska obalna straža je medtem ta konec tedna sodelovala pri dveh zapletenih reševalnih akcijah, pri čemer so rešili 420 prebežnikov. V soboto popoldne so rešili 70 oseb, ko je njihov čoln zašel v težave. Prebežnike so prepeljali na varno na Lampeduso.

V drugi akciji pa so na ladjo Dattilo rešili več kot 350 migrantov, med njimi 40 mladoletnikov, ki so na poti na Sicilijo. Migranti so skušali Sredozemsko morje prečkati na ribiški ladji, ki pa je zaradi preobremenjenosti zašla v težave.

Letos je Italijo preko Sredozemskega morja doseglo že skoraj 60.000 ljudi, v enakem obdobju lani jih je bilo 32.000.

Na osrednji poti čez Sredozemsko morje pa je v treh reševalnih akcijah v zadnjih dneh nevladna organizacija Sea Watch rešila skupno 378 prebežnikov. Samo danes so izvedli dve reševalni akciji, v katerih so rešili 102 oz. 73 ljudi. Trenutno iščejo varno pristanišče za vplutje, so zapisali na Twitterju.

Iz Libanona do Cipra

Libanonska vojska pa je v soboto sporočila, da so v petek ustavili čoln z 91 ljudmi, med njimi Sirci in Palestinci. Čolnu je zaradi slabega vremena grozil brodolom. V petek so sicer prestregli še eno skupino 82 ljudi, ki so skušali s čolnom prečkati Sredozemsko morje.

Prebežniki, ki se na pot odpravijo iz Libanona, skušajo doseči predvsem Ciper, ki je najbližje območje EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!