Cene nafte s 100 dolarji na sod le malo višje kot pred vojno

Gospodarstvo 16. Mar 202209:05 > 09:19 0 komentarjev
nafta
PROFIMEDIA

Cene nafte so se danes, po torkovih velikih padcih, nekoliko zvišale, a ostajajo okoli 100 dolarjev za sod. S tem so le malo nad ravnijo, ki so jo dosegale pred napadom Rusije na Ukrajino.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena aprila, se je do poldneva po singapurskem času podražila za 1,51 dolarja na 97,95 dolarja za 159-litrski sod. Majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so šle navzgor za 2,32 dolarja na 102,23 dolarja.

V torek so se cene nafte znižale za več kot pet dolarjev na sod.

Tekoče zlato se je močno podražilo, potem ko je Rusija napadla Ukrajino, kar je v kombinaciji z napovedanimi sankcijami spodbudilo vprašanja o prihodnjih dobavah ruske nafte na globalne trge. Cene nafte brent so poskočile do skoraj 140 dolarjev na sod, teksaška nafta pa je stala več kot 130 dolarjev.

Trenutno pa je na naftnih trgih mogoče opaziti umirjanje. K temu je pripomoglo upanje na skorajšnji mirovni dogovor Rusije in Ukrajine. Hkrati se napredek kaže v pogajanjih o iranskem jedrskem programu, tako da bi lahko na trg kmalu priteklo tudi več iranske nafte. Ne nazadnje pa opazovalci opozarjajo tudi na zaprtje dela javnega življenja in gospodarstva na Kitajskem zaradi novega izbruha covida-19, kar ustavlja tamkajšnjo aktivnost in zmanjšuje povpraševanje po nafti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!