Cenzura na televiziji Rai? Odpovedala nastop pisatelja, kritičnega do oblasti

Svet 21. Apr 202422:39 0 komentarjev
Antonio Scurati
Antonio Scurati (Foto: PROFIMEDIA)

V Italiji se javnost te dni ukvarja s primerom cenzure na javni televiziji Rai, ki je odpovedala nastop do sedanje vlade kritičnega pisatelja Antonia Scuratija v eni od oddaj.

Ta četrtek bodo v Italiji obeležili praznik osvoboditve izpod nacifašizma. Gre za državni praznik, ko se spomnijo na dogodke iz 25. aprila 1945, ko je vodstvo osvobodilnega gibanja izdalo ukaz vsem partizanskim in uporniškim organizacijam na severu Italije, da dokončno osvobodijo dele ozemlja, ki sta jih še zasedala nemška vojska in ostanki fašističnih enot.

Ob tej priložnosti bi moral v sobotni pogovorni oddaji Chesarà… na javni televiziji Rai z monologom o prazniku osvoboditve nastopiti pisatelj Antonio Scurati. Vendar je vodstvo javne televizije tik pred zdajci z njim prekinilo pogodbo. Kot je v soboto dejala voditeljica oddaje Serena Bortone, je za prekinitev pogodbe po naključju izvedela v petek zvečer, od takrat pa konkretnih pojasnil za to ni dobila. Monolog je nato s pisateljevim dovoljenjem v oddaji prebrala sama.

Novica o umiku Scuratijevega nastopa iz oddaje je med petkom in soboto še pred terminom oddaje Chesarà… že zakrožila po italijanskih medijih. Na Rai so v odzivih pojasnjevali, da ni šlo za cenzuro, temveč da je odpoved pisateljevega nastopa posledica ekonomskih razlogov ter poslovnega odnosa med pisateljem in konkurenčnimi založniki.

Rai naj bi skrbelo, da bi lahko z nastopom prišlo do promocije televizijske serije, ki jo po Scuratijevi knjigi o Benitu Mussoliniju snema komercialna televizija Sky. Rai je zato najprej poskušala doseči, da bi pisatelj nastopil zastonj, nato pa mu je ponudila 1.500 evrov honorarja. Pisatelj naj bi hotel 1.800 evrov honorarja.

A je trditve vodstva italijanske nacionalne televizije o ekonomskih razlogih zamajalo interno e-poštno sporočilo, ki ga je objavil časopis Reppublica. V njem je navedeno, da bo pisateljev nastop odpovedan zaradi uredniških razlogov.

Ne gre spregledati namreč, da je Scurati v monologu precej oster do premierke Giorgie Meloni, njenega odnosa do fašizma in fašistične dediščine njene stranke Bratje Italije. “Beseda, ki je predsednica vlade noče izreči, bo še vedno odzvanjala na hvaležnih ustnicah vseh iskrenih demokratov, pa naj bodo levi, sredinski ali desni. Dokler besede antifašizem ne bodo izrekli tisti, ki nam vladajo, bo prikazen fašizma še naprej kužila hišo italijanske demokracije,” je v zaključku monologa zapisal Scurati.

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni (Foto: PROFIMEDIA)

V besedilu sicer najprej spomni na umor socialista Giacoma Matteottija, ki so ga skvadristi zaradi antifašistične drže ubili leta 1924, in na množične poboje italijanskih civilistov leta 1944. Kot je navedel, ti dve žalostni obletnici kažeta, da je bil fašizem ves čas svojega zgodovinskega obstoja nepopravljiv pojav sistematičnega morilskega in množičnega političnega nasilja. “Ali bodo dediči te zgodovine to končno priznali? Žal vse kaže, da ne bodo,” je zapisal Scurati in dodal, da je postfašistična vladajoča skupina imela po zmagi na volitvah pred seboj dve poti. Zavreči svojo neofašistično preteklost ali poskusiti na novo napisati zgodovino. “Nedvomno je izbrala drugo pot,” je še zapisal.

Premierka Meloni je še pred sobotno oddajo na Facebooku Scuratijev monolog označila za protivladno propagando, ki se ji zdi predraga. “Levica kriči o režimu, Rai pa odgovarja, da preprosto ni hotel plačati 1.800 evrov (kar je mesečna plača številnih zaposlenih) za enominutni monolog,” je zapisala in objavi priložila celotno Scuratijevo besedilo.

Očitki o cenzuri na italijanski nacionalni televiziji, ki je prepogosto plen vladajoče politike, pa prihajajo tudi od znotraj. Novinarski sindikat USiGRai je v izjavi navedel, da je nadzor vodstva Rai nad informativnimi oddajami iz dneva v dan bolj zadušljiv in da vodstvo, ki ga je imenovala vlada, posega z blokiranjem nezaželenih gostov. “Priča smo sistemu nadzora, ki krši načela novinarskega dela,” so navedli. Drugi sindikat Unirai, ki so ga ustanovili lani decembra, pa je v odzivu dejal, da so Rai in delavci že dolgo tarča tistih, ki želijo le podpihovati nekoristne polemike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!