Charles Michel še dve leti in pol na čelu Evropskega sveta

Svet 24. Mar 202219:31 0 komentarjev
Charles Michel
Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Evropski voditelji so Belgijca Charlesa Michela izvolili za še en mandat na čelu Evropskega sveta. Institucijo, ki jo je začel voditi decembra 2019, bo tako vodil še dve leti in pol.

Voditelji Evropske unije so danes Belgijca Charlesa Michela izvolili za še en mandat dveh let in pol na čelu Evropskega sveta. Vodenje te institucije je prevzel 1. decembra 2019.

Predsednik Evropskega sveta vodi zasedanja te institucije EU, v kateri sodelujejo premierji in predsedniki držav članic unije.

Poleg tega zastopa EU v mednarodnih odnosih na ravni voditeljev držav ali vlad članic, in sicer pri vprašanjih, povezanih s skupno zunanjo in varnostno politiko EU, ter na mednarodnih vrhunskih srečanjih, kjer običajno sodeluje tudi predsednica oziroma predsednik Evropske komisije.

46-letnik je že drugi Belgijec na čelu Evropskega sveta, odkar ima ta institucija od leta 2009 v skladu z lizbonsko pogodbo stalnega predsednika. Prvi predsednik je bil belgijski politik Herman Van Rompuy, nasledil pa ga je Poljak Donald Tusk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!