Chauvin zaradi umora Floyda dobil 22 let in pol zaporne kazni

Svet 26. Jun 202100:43 1 komentar
Derek Chauvin
Reuters

Nekdanji policist Derek Chauvin je bil zaradi umora temnopoltega Georgea Floyda med aretacijo maja lani v Minnesoti obsojen na 22 let in pol zaporne kazni.

Porota je Dereka Chauvina spoznala za krivega nenaklepnega umora druge stopnje, umora tretje stopnje in uboja druge stopnje, in sicer na sojenju, ki so ga mnogi videli kot prelomnega za ameriško policijo.

Državni tožilec Minessote Keith Ellison je dejal, da pri današnji izrečeni kazni ne gre za pravico, temveč zgolj za korak na poti do nje. Tožilci so sicer prosili za 30-letno zaporno kazen.

Sodnik Peter Cahill je dejal, da je bolečina družine Georgea Floyda, ki ga je nekdanji policist med aretacijo maja lani zadušil, sicer pomembna, a da svoje kazni ne bo izrekel na podlagi javnega mnenja. “Služba sodnika je, da pravo aplicira glede na dejstva vsakega individualnega primera,” je dejal, obrazložitev sodbe pa je zapisal na 22 straneh.

Spomnimo, video Chauvina, ki je več kot devet minut klečal na vratu 46-letnega Floyda v lisicah, je povzročil ogorčenje in proteste širom sveta. Nekdanji policist, ki je dobil 22 let in pol zaporne kazni, bi lahko zapor zapustil po približno 15 letih, saj v Minnesoti obsojenci z vzornim obnašanjem v zaporu v povprečju preživijo približno dve tretjini kazni, preostanek pa na pogojni prostosti.

Preostalim trem policistom, ki so bili vpleteni v Floydovo aretacijo, bodo sodili naslednje leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje