Ciklon na Novi Zelandiji zahteval devet življenj

Črna kronika 17. Feb 202309:17 0 komentarjev
Ciklon Gabrielle
PROFIMEDIA

Zaradi pustošenja ciklona Gabrielle je na Novi Zelandiji ta teden umrlo devet ljudi, med njimi tudi dveletna punčka. 4.500 jih še pogrešajo. Zaradi ciklona so na Severnem otoku izvedli obsežne evakuacije prebivalcev s prizadetih območij, poročajo o izpadih električne energije ter škodi na nepremičninah in infrastrukturi.

Ciklon Gabrielle, ki je z močnim vetrom in dežjem ta teden prizadel novozelandski Severni otok, je zahteval devet življenj. Oblasti se bojijo, da bo zahteval še več žrtev, saj z več kot 4.500 ljudmi še vedno niso uspeli vzpostaviti stika, je med obiskom najbolj prizadete regije Hawkes Bay danes povedal novozelandski premier Chris Hipkins.

Ciklon Gabrielle
PROFIMEDIA

Povedal je, da so razmere v regiji zelo težke, v mestu Napier ni elektrike, evakuacijski centri pa so polni. Močno prizadeta je tudi vinorodna dolina Esk, kjer so blato in narasle vode uničile letino in hiše, poroča lokalni časnik New Zealand Herald.

Iz te doline so danes poročali o smrti dveletne punčke, ki so jo odnesle narasle vode. Ponoči pa so poročali o smrti še enega gasilca, ki ga je med reševanjem zasul zemeljski plaz blizu Aucklanda.

Premier Hipkins je dejal, da je danes iz prve roke videl, kako velik vpliv bo imel ciklon na državo. Ocenil je, da bo celotna država njegove posledice čutila še kar nekaj časa.

Regija Hawkes Bay, ki leži na vzhodni obali Severnega otoka, je namreč s številnimi sadovnjaki in kmetijami pomemben vir hrane za otoško državo. Premier je opozoril, da se morajo zaradi posledic ciklona pripraviti na motnje pri oskrbi s hrano. “S posledicami tega ciklona se bomo spopadali kar nekaj časa,” je izpostavil in dodal, da še ne more oceniti obsega nalog, ki so pred njimi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ciklon Gabrielle
PROFIMEDIA

Zaradi ciklona so na Severnem otoku izvedli obsežne evakuacije prebivalcev s prizadetih območij, poročajo o izpadih električne energije ter škodi na nepremičninah in infrastrukturi. Ponekod so že šest dni brez elektrike ter telekomunikacijskih in internetnih povezav. Hipkins je povedal, da je 62.000 gospodinjstev še vedno brez elektrike.

Evakuacije zaradi strahu pred zemeljskimi plazovi potekajo tudi danes.

Reševalne službe so resno zaskrbljene, da bi ciklon lahko zahteval še več življenj. Ker so zaradi obsežnih poplav odrezani od sveta, z več kot 4500 ljudmi namreč še niso uspeli vzpostaviti stika. Pri iskanju pogrešanih sicer uporabljajo vsa razpoložljiva sredstva, od danes pa reševalcem pomaga tudi ekipa iz Avstralije.

V Hawkes Bay je prispela tudi ladja s 26 tonami zalog, vojska pa je vzpostavila poveljstvo v sedežu regije, mestu Napier, še poroča New Zealand Herald.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!