“Civilizacijska sramota”: ob meji s Turčijo rešili 92 beguncev brez oblek

Svet 16. Okt 202212:25 0 komentarjev
Begunci
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Grška policija je ob meji s Turčijo rešila skupino 92 nezakonitih beguncev, ki so bili goli in nekateri med njimi z vidnimi telesnimi poškodbami. Begunce, vse moške, so našli v petek, potem ko so na gumijastih čolnih prečkali mejno reko Evros.

Grški mejni policisti in sodelavci agencije Evropske unije (EU) za zunanje meje Frontex so ob meji s Turčijo v petek rešili 92 beguncev. Bili so goli, nekateri izmed njih so imeli vidne telesne poškodbe. Našli so jih potem ko so na gumijastih čolnih prečkali mejno reko Evros.

Grški minister za migracije Notis Mitarakis je dogodek v soboto pospremil s tvitom, da predstavlja ravnanje Turčije z begunci “civilizacijsko sramoto” in da Atene od Ankare pričakujejo preiskavo incidenta. Zadevo je kasneje uradno potrdilo grško ministrstvo za civilno zaščito, medtem ko ga pri Frontexu in v Ankari zaenkrat niso komentirali.

Zaenkrat sicer ni povsem jasno, kako so begunci na meji pristali brez oblek in prtljage ter poškodovani. Nekateri so povedali, da so jih do reke pripeljali s tremi vozili, ki so v lasti turških oblasti, nato pa jih naložili na čolne in pustili.

Število nezakonitih prehodov meje na reki Evros na severovzhodu Grčije narašča, zato so se oblasti v Atenah odločile, da tamkajšnjo mejno ograjo, ki se zdaj širi na 35 kilometrih, podaljšajo še za 80 kilometrov. Število nezakonitih beguncev sicer narašča tudi na drugih delih grško-turške meje, tudi v vzhodnem Sredozemlju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!