Črka “Z”: kaj pomeni ta skrivnostni ruski vojaški simbol

Svet 09. Mar 202221:35 > 10. Mar 2022 12:50
Alexander Ermochenko/REUTERS

Od dresa 20-letnega ruskega telovadca do neozdravljivo bolnih otrok v bolnišnici za zdravljenje rakavih obolenj. V ruskih mestih, pa tudi onkraj meja Ruske federacije, se vse pogosteje pojavlja zapis črke "Z". Obstajajo različne teorije o izvoru in pomenu tega simbola, ki so ga mnogi začeli enačiti s podporo ruske invazije na Ukrajino. Postal je odločen simbol provojnega razpoloženja ter vsesplošen znak podpore ruski vojski in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Mednarodna gimnastična zveza (Fig) je konec tedna sporočila, da je zaprosila za začetek disciplinskega postopka proti ruskemu telovadcu Ivanu Kuljaku, ker naj bi na tekmi svetovnega pokala v Dohi nastopal z dresom, na katerem je imel izrisan simbol v podporo ruski invaziji na Ukrajino.

20-letni Kuljak je na tekmovanju v bradlji, kjer je slavil Ukrajinec Ilija Kovtun, osvojil tretje mesto. Na podelitev pa je prišel v dresu, na katerem je bila namesto ruske zastave izrisana črka Z. Omenjeno črko naj bi namreč nosila številna oklepna vozila, s katerimi so Rusi napadli Ukrajino, zato jo mnogi dojemajo kot simbol podpore invaziji.

Tudi na protestu v podporo Rusiji, ki se je pretekli petek zgodil v prestolnici Srbije, je bilo mogoče videti številne transparente s črko “Z”. Pred spomenikom carju Nikolaju v beograjski Ulici kralja Milana se je zbralo več desničarskih skupin, shod se je začel z rusko in srbsko himno, protestniki pa so vihrali ruske in srbske zastave ter vzklikali “Rusija, Rusija” in “Srbi in Rusi so bratje za vedno”.

Srbija, protets Srbija, protets
N1
Srbija, protets Srbija, protets
N1
Srbija, protets Srbija, protets
N1
Srbija, protets Srbija, protets
N1
Srbija, protets Srbija, protets
N1

V ruskih mestih se grafiti črke “Z” pojavljajo vse pogosteje, na avtobusnih postajališčih, avtomobilih, stavbah in oglasnih panojih. Na svojih oblačilih izvezeno črko “Z” nosijo ruski politiki, v enem največjih ruskih mest Kazan pa so se otroci s starši in zaposlenimi tamkajšnje bolnišnice na zasneženem dvorišču slikali v formaciji te črke.

Kamil Galeev/TWITTER

“Za zmago”, “za mir” in “za resnico”

Okoli tega simbola se pojavlja kar nekaj teorij. Nekateri ugibajo, da gre za način označevanja ruskih sil, da se te med seboj lažje prepoznajo. Spet drugi menijo, da s črko “Z” označujejo besedno zvezo “za zmago” (rus. За победу). Tudi rusko obrambno ministrstvo je v objavi na Instagramu potrdilo to domnevo, ko je poleg treh slik ruskih vojakov, tako vojakov, ki se danes vojskujejo v invaziji na Ukrajino, kot tudi vojakov, za katere se zdi, da so še iz časov Sovjetske zveze, objavili pripis “za zmago” ter veliko izrisano črko “Z”.

V drugih objavah, ki jih rusko obrambno ministrstvo niza na svojih družbenih omrežjih, pa se črka “Z” pojavlja z gesli, kot sta “za mir” in “za resnico”. Posamezni strokovnjaki so do teh teorij kritični, saj Rusi uporabljajo cirilico, torej abecedno pisavo iz 33 črk. Kljub temu da so nekatere črke cirilice enake kot v latinici, pa črke “Z” kot take ne poznajo.

Oznake posameznih vojaških enot

Dr. Blaž Podlesnik, profesor na katedri za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je med drugim pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete izdal Pregled ruske zgodovine, je za N1 pojasnil, da simbol črke “Z” nima nikakršnih ruskih kulturnozgodovinskih referenc.

“Gre za preproste vojaške oznake tehnike, ki so jih uporabili za ločevanje posameznih skupin enot,” je pojasnil Podlesnik in dodal, da tako “Z” označuje vzhodne sile Ruske federacije, “Z” v kvadratu predstavlja ruske sile s Krima, “O” označuje sile, ki so napadle z ozemlja Belorusije, mornariška pehota je označena s črko “V”, s črko “A” pa so označene posebne enote, kot so posebna enota za hitro odzivanje SOBR, posebne enote Zvezne varnostne službe Ruske federacije ALFA in sile za posebne operacije SSO.

“V poskusih medijsko-propagandnega boja za podporo operacije med ruskim prebivalstvom so kremeljski propagandisti preprosto vzeli “Z” kot najpogostejšo oznako in jo skušali spromovirati kot simbol podpore “specialni vojaški operaciji”,” je še pojasnil rusist Podlesnik.

Provojni propagandni simbol

Kamil Galejev, neodvisni raziskovalec in štipendist inštituta Galine Starovojtove za človekove pravice in reševanje konfliktov v raziskovalnem centru Wilson, je na Twitterju potrdil, da nekateri razlagajo “Z” kot okrajšavo za “zmago”,  vendar je dodal, da spet drugi menijo, da simbol nadomešča besedo “zahod” in označuje pehoto, ki se premika proti zahodu. Kot je nadaljeval Galejev, pa je širjenje črke “Z” del obsežne propagandne kampanje Ruske federacije, s pomočjo katere želijo ob invaziji na Ukrajino pridobiti podporo Rusov.

Aglaya Snetkova, predavateljica mednarodne politike na Šoli za slovanske in vzhodnoevropske študije UCL, pa je v pogovoru za BBC pojasnila, da širjenje tega simbolna jasno ponazarja, koliko je Rusija del globalnega sveta.

Čeprav obstaja več nepotrjenih teorij o pomenu simbola, je gotova vsaj ena stvar, in sicer da gre pri njegovi splošni uporabi za znak podpore ruski vojski. Črka “Z” je tako vtkana v širšo rusko vojno pripoved ter se tako znotraj kot tudi onkraj meja Ruske federacije obravnava kot odločen simbol provojnega razpoloženja ter vsesplošen znak podpore ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA