Črnogorska vlada v boj proti inflaciji: sprejela akt o omejitvi cen živil

Gospodarstvo 22. Mar 202415:02 0 komentarjev
Milojko Spajić
Foto: PROFIMEDIA

Črnogorska vlada je sprejela akt o omejitvi cen 500 izdelkov, za katere menijo, da so najpomembnejši za življenja prebivalcev. Odlok, ki bo začel veljati z aprilom, ne bo veljal za majhne trgovine in manjše trgovske verige.

Črnogorska vlada je sprejela odlok o omejitvi trgovskih marž za več kot 500 izdelkov, s čimer želi zmanjšati inflacijski pritisk na državljane. Odlok bo začel veljati v začetku aprila, nanašal pa se bo le na velike trgovine, medtem ko ga malim trgovcem ne bo treba upoštevati.

“S tem ne ustavljamo samo rasti cen, ampak znižujemo cene 500 izdelkom, ki so najpomembnejši za življenje prebivalcev Črne gore,” je v četrtek po seji vlade dejal črnogorski premier Milojko Spajić.

Spajić se je pred sprejetjem odloka sicer sestal s predstavniki gospodarske zbornice, s katerimi so se dogovorili, da akt ne bo veljal za majhne trgovine in manjše trgovske verige, katerih poslovalnice ne presegajo 600 kvadratnih metrov površine.

trgovski center
Foto: PROFIMEDIA

S tem določilom, na katerega so trgovci pristali, se bo po njegovi oceni tudi pokazalo, da za visoke cene niso krivi trgovci, ampak uvozne cene.

Trgovske marže na določene izdelke bodo znašale od pet do 15 odstotkov. Najnižje bodo pri osnovnih živilskih izdelkih, kot so moka, sladkor, sončnično olje in sol.

Cene živilskih izdelkov so v Črni gori po statističnih podatkih v zadnjih treh letih zrasle za 43 odstotkov. Inflacija je bila lani na letni ravni pri 8,6 odstotka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!