Niso mogli verjeti svojim očem: plamenci, kjer jih še nikoli ni bilo

Svet 25. Sep 202321:17 1 komentar
plamenec, flamingo
Profimedia

Množica opazovalcev ni mogla verjeti svojim očem, ko so ob Michiganskem jezeru opazili plamence. Te veličastne ptice namreč običajno živijo v krajih s tropskim podnebjem. Ameriška zvezna država Wisconsin pa leži na severu ZDA, kjer so povprečne temperature bolj podobne tistim v Sloveniji oziroma še nekoliko nižje.

Pet plamencev, ki so se pojavili v ameriški zvezni državi Wisconsinu in se sprehodili po plaži ob Michiganskem jezeru, je privabilo množico opazovalcev, poroča agencija AP. Veličastne rožnate ptice so se namreč pojavile daleč stran od svojega običajnega tropskega okolja.

Plamence so v petek opazili približno 40 kilometrov severno od Milwaukeeja. Gre za prvi zabeleženi obisk plamencev v Wisconsinu v zgodovini, je dejal član wisconsinskega ornitološkega društva Mark Korducki. Tri ptice so bile odrasle, te prepoznamo po značilnem rožnatem perju. Dva pa sta bila mladiča, obarvana sivo.

“Neverjetno, kakšen prizor,” je novinarjem dejal Jim Edelhube, eden od več deset navdušencev, ki so prišli na plažo, potem ko se je po družbenih omrežjih razširila vest o pojavu plamencev.

Kljub vsemu pa prizor v tej severni državi ni popoln šok. Nedavno so namreč poročali, da so se plamenci pojavili tudi v Indiani, Kentuckyju, Ohiu in Pensilvaniji, je pojasnil naravovarstveni biolog Ryan Brady. Biologi domnevajo, da so plamence konec avgusta proti severu potisnili močni vetrovi orkana Idalia.

Plamenci sicer živijo v južni in srednji Ameriki, jugozahodni Aziji, južni Evropi in v Afriki. V ZDA so prisotni na Floridi in ob obalah Mehiškega zaliva ter na Karibih.

Razdalja med Florido in Wisconsinom je okrog 2000 kilometrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje