Dalmatinski otok naj bi postal park temnega neba

Navdih 15. Apr 202318:44 1 komentar
Dark Sky Park - Alberta, Kanada
PROFIMEDIA

Hrvaški študenti fizike želijo v okviru projekta Pod zvezdami doseči, da bo dalmatinski otok Biševo razglašen za mednarodni Park temnega neba.

Študentka tretjega letnika dodiplomskega študija fizike Vita Tičinović, ki je tudi vodja projekta, je za N1 Zagreb razkrila, kdaj bi lahko otok Biševo razglasili za mednarodni Park temnega neba (ang. Dark Sky Park).

“Postopek vrednotenja območja traja od enega do treh let. Projekt smo začeli leta 2021, v uradno proceduro pa smo šli šele pred nekaj meseci, tako da nas čaka še nekaj let do razglasitve otoka Biševo za Park temnega neba,” je povedala Tičinović.

Največji pomen omenjenega projekta, na katerem sicer dela sedem študentov, je poleg varovanja okolja pred svetlobnim onesnaževanjem tudi razvoj turizma in popularizacija znanosti, pravi Tičinović. Dodala je, da je sicer astronomija že precej popularna, a še vedno ostaja prostor za napredek pri popularizaciji znanosti.

Študenti so poleg otoka Biševo snemali tudi kakovost nočnega neba v Splitu z okolico, aktivnosti pa so izvajali tudi v Komiži na otoku Vis. Cilj skupine študentov je, da svoje aktivnosti v tem projektu razširijo na čim več območij na Hrvaškem.

IDA mednarodni park temnega neba je območje z izjemno kakovostjo zvezdnih noči in nočnega okolja, ki je posebej zaščiteno zaradi znanstvene, naravne, izobraževalne, kulturne dediščine in/ali javnega uživanja. Območje je lahko v javni ali zasebni lasti, če se lastniki zemljišč strinjajo s pravico do stalnega in trajnega javnega dostopa. Na spletni strani Dark Sky Parks najdete tudi seznam vseh parkov temnega neba na svetu.

Otok Biševo Otok Biševo
Otok Biševo (foto: PROFIMEDIA)
Otok Biševo Otok Biševo
Otok Biševo (foto: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje