Mediji: Danski obveščevalci pomagali NSA pri vohunjenju za evropskimi politiki

Svet 31. Maj 202110:04 > 19:16 0 komentarjev
Obveščevanje.
Kacper Pempel/REUTERS

Danski obveščevalci so bili med letoma 2012 in 2014 po navedbah medijev vpleteni v prisluškovanja visokim predstavnikom nekaterih evropskih držav. Predvidoma so sodelovali z ameriškimi obveščevalci NSA.

Danski vojaški obveščevalci (FE) so po navedbah danskega radia Danmarks Radio (DR) ameriški Nacionalni varnostni agenciji (NSA) pomagali pri vohunjenju za visokimi državnimi predstavniki evropskih držav, med drugim za nemško kanclerko Angelo Merkel, nekdanjim nemškim zunanjim ministrom Frankom-Walterjem Steinmeierjem (trenutni predsednik) in nemškim opozicijskim politikom Peerom Steinbrückom (SPD), piše tiskovna agencija Reuters.

Danski radio DR je podatke pridobil od devetih neimenovanih virov blizu interni preiskavi partnerstva danskih obveščevalcev z NSA. Prisluškovanje visokim političnim predstavnikom Francije, Nemčije, Nizozemske, Norveške in Švedske, ki jih zajema preiskava, se je dogajalo med letoma 2012 in 2014. Obveščevalci FE so kolegom iz ZDA prav tako pomagali vohuniti za danskim ministrom za zunanje zadeve in finance, danskim proizvajalcem orožja ter vlado ZDA, piše Deutsche Welle (DW).

Snowden opozoril na Bidnovo vpletenost

Interno preiskavo dela danskih obveščevalcev (kodno ime Operacija Dunhammer) so sprožili za tem, ko je leta 2013 ameriški žvižgač Edward Snowden izdal informacije o delovanju NSA, vključno z obtožbami o prisluškovanju nemški kanclerki Merkel. Kot navaja DW, so danske oblasti vedele za vpletenost danskih obveščevalcev v škandal NSA. Avgusta lani so – zaradi obtožb o resnih nepravilnostih v ravnanju – odpustili šefa danskih obveščevalcem in tri uradnike, piše tiskovna agencija Reuters.

Snowden se je na medijska poročanja odzval na Twitterju. Med drugim je vpletenosti v škandal prisluškovanja obtožil aktualnega predsednika ZDA Joeja Bidna, ki je med letoma 2009 in 2017 služboval kot podpredsednik in bo junija pripotoval v Evropo na srečanje voditeljev držav G7 in zavezništva Nato.

Nemški politik iz vrst Socialdemokratske stranke (SPD) Steinbrück je vohunjenje med zavezniškimi obveščevalci označil za “groteskno” in razmere opisal kot politični škandal, švedski obrambni minister Peter Hultqvist in norveški obrambni minister Frank Bakke-Jensen pa sta danes od danskih oblasti zahtevala pojasnila. Dodala sta, da sta o zadevi z dansko obrambno ministrico govorila že pretekli teden, poročajo tuje tiskovne agencije.

Danska obrambna ministrica Trine Bramsen je za DR povedala, da je “sistematično prisluškovanje tesnih zaveznikov nesprejemljivo”. Danski in ameriški obveščevalci se na medijske navedbe še niso odzvali.

Macron in Merklova od Danske in ZDA zahtevata pojasnila

Kot je sporočila francoska vlada, so navedbe o ameriškem vohunjenju za vodilnimi politiki v Evropi ob pomoči Danske zelo resne, če se potrdijo. “To je zelo resno. Preveriti moramo, ali so naši partnerji v EU, Danci, v svojem sodelovanju z ameriškimi službami naredili napako ali zmoto,” je za francoski radio dejal francoski minister za evropske zadeve Clement Beaune. Dodal je, da bi bilo prav tako zelo resno, če se bo izkazalo, da je Washington vohunil za voditelji EU.

Po skupnem zasedanju nemške in francoske vlade je svojo zaskrbljenost nad navedbami izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. “Če so informacije resnične (…) je to nesprejemljivo med zavezniki, še manj pa med evropskimi zavezniki in partnerji,” je dejal na novinarski konferenci ter poudaril pomen zaupanja med Evropejci in Američani.

Macronovi izjavi je pritrdila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Dodala je, da je pomirjena, ker je danska vlada jasno sporočila, da ne odobrava tovrstnega vedenja.  “To je dober temelj za razjasnitev dejstev in dobro izhodišče za vzpostavitev odnosov, ki resnično temeljijo na medsebojnem zaupanju,” je poudarila Merklova.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!