Pri delavcu v Teksasu potrdili ptičjo gripo, virus naj bi preskočil s krave

Svet 01. Apr 202420:27 0 komentarjev
Krava
foto: Profimedia

V ameriški zvezni državi Teksas je bila ena oseba, ki je bila v stiku z domnevno okuženim govedom, pozitivna na ptičjo gripo, so potrdile ameriške oblasti. To naj bi bil prvi identificiran prenos bolezni s krave na človeka v ZDA. Bolezen je sicer v zadnjih tednih prizadela govedo v več zveznih državah.

Iz ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni so sporočili, da je bila ena oseba v Teksasu pozitivna na virus ptičje gripe. “Oseba je bila v stiku z govedom, ki naj bi bilo okuženo z virusom H5N1. Pacient je poročal o pordelih očeh, kar ustreza konjunktivitisu, to pa je bil tudi edini simptom,” so navedli v sporočilu, ki ga povzemajo ameriški mediji. Okuženi naj bi se počutil dobro, zdravijo pa ga z antivirotiki. Nekateri mediji poročajo, da gre za delavca na mlekarski kmetiji.

Gre za drugi prenos virusa H5N1 v zgodovini ZDA, poroča The New York Times in dodaja, da so prvi primer zabeležili leta 2022. Politico pa piše, da je to prvi potrjeni primer prenosa s krave na človeka v ZDA. Strokovnjaki so sicer že desetletja opozarjali, da bi ptičja gripa lahko predstavljala resno grožnjo javnemu zdravju, še poroča Politico.

Po zagotovilih zveznih uradnikov zaenkrat ni znakov, da bi se virus spremenil na način, da bi se lažje prenašal med ljudmi, poročajo ameriški mediji.

Uradniki ameriškega kmetijskega ministrstva, Uprave za hrano in zdravila in Centra za nadzor in preprečevanje bolezni so sicer pred dnevi sporočili, da so bili na virus H5N1 pozitivni vzorci nepasteriziranega mleka, zbranega od krav molznic na več kmetijah v Kansasu in Teksasu.

Iz Centra za nadzor in preprečevanje bolezni so danes sporočili, da opazujejo tudi druge ljudi, ki so bili ali bi lahko bili v stiku z okuženimi živalmi, še poročajo mediji.

ptičja gripa
foto: Profimedia

Live Science je pred dnevi poročal, da ptičja gripa velja za eno najverjetnejših klic, ki bi lahko postala grožnja za pandemijo. Zaradi visoke stopnje mutacij virusa bi lahko nastal virus, ki bi lažje prehajal med vrstami in se ne le hitro širil, ampak bi bil tudi veliko bolj smrtonosen od običajne sezonske gripe.

Podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da so od leta 2003 do danes na svetu potrdili 888 okužb z virusi H5N1 pri ljudeh. Umrlo je 463 ljudi oziroma 52 odstotkov obolelih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!