Neurje Ciaran divja po Evropi: veter v Bretaniji presegel 200 kilometrov na uro

Svet 02. Nov 202309:04 > 18:52
Nevihta Ciaran v Belgiji
Nevihta Ciaran v Belgiji (Foto: REUTERS/Yves Herman)

Neurje Ciaran z močnimi vetrovi in obilnim deževjem je danes zajelo jug Anglije ter dele Francije, Nemčije, Belgije in Nizozemske. Močan veter, ki je v sunkih ponekod presegel hitrosti 200 kilometrov na uro, je lomil drevje, zaradi česar je v več državah skupno umrlo sedem ljudi. Samo v Franciji je brez elektrike ostalo več kot milijon ljudi.

Neurje Ciaran, ki se je razbesnelo na zahodu Evrope ter s seboj prineslo obilno deževje, poplave in vetrove s sunki okoli 200 kilometrov na uro, je terjalo sedem smrtnih žrtev. Ohromilo je tudi promet in povzročilo izpad elektrike za več kot milijon gospodinjstev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvo smrtno žrtev neurja so zabeležili v Franciji, potem ko je na voznika tovornjaka padlo drevo. V Franciji je v mestu Le Havre moški umrl po padcu z balkona. Padec drevesa pa je bil usoden tudi za moškega v nizozemskem mestu Venray, žensko v središču Madrida ter eno osebo v Nemčiji. Dve osebi v belgijskem mestu Gent pa sta umrli zaradi vej, ki so padle z dreves. Umrl je petletni otrok, ki se je igral na prostem in 64-letna ženska, ki se je sprehajala v parku. Njen soprog in hčerka sta bila huje poškodovana.

Zaradi neurja je brez elektrike ostalo okoli 1,2 milijona francoskih gospodinjstev. Samo v Franciji so gasilci posredovali skoraj 1.900-krat, na severozahodni obali pa so zabeležili sunke vetra s hitrostjo do 207 kilometrov na uro. “Sunki vetra v Bretanji so izjemni in so podrli številne rekorde,” je sporočil francoski meteorološki urad.

Na jugu Anglije so oblasti zaprle več kot 300 šol. Na otoku Jersey so izmerili veter s hitrostjo do 164 kilometrov na uro, več tisoč gospodinjstev v Angliji pa je ostalo brez elektrike. Britanska agencija za okolje medtem opozarja na poplave vzdolž južne obale.

Nevihta Ciaran v Franciji Nevihta Ciaran v Franciji
Nevihta Ciaran v Franciji (Foto:REUTERS/Benoit Tessier)
Nevihta Ciaran v Franciji Nevihta Ciaran v Franciji
Nevihta Ciaran v Franciji (Foto: REUTERS/Stephane Mahe)
Nevihta Ciaran v Franciji Nevihta Ciaran v Franciji
Nevihta Ciaran v Franciji (Foto: REUTERS/Stephane Mahe)
Nevihta Ciaran v Belgiji Nevihta Ciaran v Belgiji
Nevihta Ciaran v Belgiji (Foto: REUTERS/Yves Herman)
Nevihta Ciaran v Španiji Nevihta Ciaran v Španiji
Nevihta Ciaran v Španij (Foto: REUTERS/Susana Vera)
Nevihta Ciaran v Belgiji (Foto: REUTERS/Yves Herman)

V Belgiji in na Nizozemskem je zaradi neurja otežen letalski, železniški in cestni promet. Nekateri leti v Antwerpen in iz njega so bili preusmerjeni v Bruselj. Na Nizozemskem je bilo odpovedanih več kot 200 letov, oblasti pa so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma. V Španiji so medtem oblasti opozorile na valove ob atlantski obali, visoke tudi do devet metrov.

Opozorila pred Ciaranom veljajo tudi za obale Severnega in Baltskega morja, kamor naj bi se neurje postopoma pomaknilo. V Severnem morju bosta po napovedih še posebej prizadeta nemška Vzhodna Frizija in otok Helgoland. Močan veter bodo spremljali gosta oblačnost in nalivi. Veter se bo predvidoma umiril proti koncu tedna.

Na prihod neurja se pripravljajo tudi v Italiji, kjer naj bi najprej doseglo sever države, nato pa osrednja območja ob Tirenskem morju. V Benečiji (Veneto) in Furlaniji Julijski krajini zaradi dežja in močnega vetra velja rdeče vremensko opozorilo, v devetih drugih deželah pa oranžno. Pričakujejo veter s hitrostjo do 130 kilometrov na uro in močne nevihte. Zato bodo šole v regiji zaprte, najprej v najbolj izpostavljenih deželah.