Demokrati povečali svojo večino v senatu: imeli bodo 51 sedežev

Svet 07. Dec 202207:21 0 komentarjev
Raphael Warnock
Cheney Orr/REUTERS

Ameriške televizije so po večini preštetih glasov volitev drugega kroga za položaj v zveznem senatu ZDA, za katerega sta se potegovala demokratski senator Raphael Warnock in republikanski izzivalec Herschel Walker, zmago pripisale demokratu. Demokrati so tako po vmesnih volitvah svojo večino v senatu povečali na 51 proti 49.

Raphael Warnock je na vmesnih volitvah sredi predsedniškega mandata 8. novembra po okrog štirih milijonih oddanih glasovnic dobil okrog 37.000 glasov več od 60-letnega Herschela Walkerja. Vendar pa ni osvojil 50 odstotkov glasov, ker je bil v tekmi tudi svobodnjaški kandidat in potreben je bil drugi krog volitev. Tokrat je po 98 odstotkih preštetih glasov dobil 50,7 odstotka, Walker pa 49,3 odstotka.

“Po težki kampanji oziroma kampanjah mi je v čast, da izrečem najbolj mogočne besede v demokraciji: Ljudje so povedali svoje,” je po zmagi na svojem zborovanju privržencem povedal Warnock.

Warnock je leta 2021 prav tako po drugem krogu volitev postal prvi temnopolti zvezni senator v zgodovini Georgie. A to so bile nadomestne volitve po upokojitvi republikanskega senatorja Johnnyja Isaksona in 53-letni Warnock je moral po dveh letih znova pred volivce za osvojitev polnega šestletnega mandata.

Pridigar iz Atlante je tako praktično izjemno tesno zmagal na štirih volitvah za isti položaj v dveh letih.

Najprej je leta 2020 v prvem krogu dobil nekaj več glasov od konkurence, nato je v drugem krogu januarja 2021 ugnal republikansko senatorko Kelly Loeffler, ki je po imenovanju s strani republikanskega guvernerja Briana Kempa leto dni nadomeščala Isaksona. Letos ga je izzval nekdanji zvezdnik ameriškega nogometa in prav tako temnopolti Walker, ki je republikansko nominacijo osvojil s podporo bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Raphael Warnock
Raphael Warnock (Cheney Orr/REUTERS)

Nov udarec republikancem

Warnockova zmaga je nov udarec republikancem, ki so pred volitvami 8. novembra pričakovali prevzem večine v predstavniškem domu kongresa in v senatu. V predstavniškem domu so večino prevzeli, vendar veliko bolj tesno, kot so napovedovale ankete in analitiki, v senatu pa so jim demokrati odvzeli sedež v Pensilvaniji in sedaj z Warnockom prevzeli večino.

To jim bo omogočila lažje potrjevanje Bidnovih kandidatov za sodniške in visoke vladne položaje. Večino bodo imeli tudi v odborih, v katerih so si zadnji dve leti z republikanci delili enako število sedežev, ker je bilo razmerje moči 50 proti 50. Odločilni glas je morala prispevati podpredsednica ZDA Kamala Harris, ki jo bodo sedaj v senatu manj videvali.

Vmesne volitve so v republikanski tabor močneje premaknile Florido, demokrati pa sedaj upajo, da bodo že na naslednjih volitvah leta 2024 po Arizoni tudi Georgio spravili v svoj tabor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!