Deset let po skrivnostnem izginotju letala pozivi k novemu iskanju pogrešanih

Svet 03. Mar 202416:43 0 komentarjev
Slovesnost v spomin na pogrešane
Slovesnost v spomin na pogrešane (Foto: PROFIMEDIA)

Svojci potnikov letala družbe Malaysia Airlines, ki je skrivnostno izginilo pred desetimi leti, so danes pozvali k nadaljnjemu iskanju pogrešanih v tem še vedno nerešenem primeru. Na spominskem dogodku v luči skorajšnje obletnice tragedije se je danes v malezijski prestolnici Kuala Lumpur zbralo kakih 500 ljudi.

Letalo malezijske letalske družbe, na katerem je bilo 239 ljudi, je 8. marca 2014 izginilo z radarskih zaslonov na poti iz Kuala Lumpurja v Peking. Kljub največji iskalni operaciji v zgodovini letalstva letala niso nikoli našli.

Na slovesnosti v spomin na pogrešane se je danes v bližini Kuala Lumpurja zbralo kakih 500 sorodnikov in njihovih podpornikov ter zahtevalo, da se iskanje nadaljuje.

Prižgali so 239 sveč, eno za vsakega pogrešanega potnika na letu MH370. Nekaj sorodnikov je prišlo s Kitajske, od koder sta bili skoraj dve tretjini potnikov izginulega letala. Na letu je bilo namreč več kot 150 kitajskih potnikov, njihovi svojci pa zahtevajo odškodnino od Malaysia Airlines, Boeinga, proizvajalca njegovega motorja Rolls Royce ter od zavarovalnice Allianz.

Slovesnost v spomin na pogrešane
Slovesnost v spomin na pogrešane (Foto: PROFIMEDIA)

“Iskanje se mora nadaljevati”

Malezijski minister za promet Anthony Loke je na dogodku zagotovil, da je Malezija odločena najti letalo ne glede na ceno. “Malezijska vlada je predana iskanju, mora se nadaljevati,” je dejal Loke na nedeljski slovesnosti ob tragediji. Svojcem je ob tem zatrdil, da se bo srečal s predstavniki ameriškega podjetja za raziskovanje morja Ocean Infinity, ki je že izvedlo prejšnje sicer neuspešno iskanje, da bi se pogovorili o novi operaciji.

Kuala Lumpur je namreč že leta 2018 najel Ocean Infinity za iskanje po južnem Indijskem oceanu in ameriškemu podjetju ponudil 70 milijonov dolarjev, če najde letalo.

Ocean Infinity je po več mesecih zaključil podvodno iskalno operacijo v Indijskem oceanu, v okviru katere ni našel nobenih sledi letala. Pri tem so preiskali več kot 112.000 kvadratnih kilometrov oceanskega dna. Operacija je potekala v odročnem delu južnega Indijskega oceana, kjer naj bi strmoglavilo.

Slovesnost v spomin na pogrešane
Slovesnost v spomin na pogrešane (Foto: PROFIMEDIA)

Malezijski preiskovalci sprva niso izključili možnosti, da je letalo namerno skrenilo s poti. Njegovi ostanki so se pojavili na obalah Afrike in otokih v Indijskem oceanu, nekateri potrjeni in nekateri domnevni, piše Dnevnik.hr.

Uradno preiskavo, v kateri so sodelovale Avstralija, Malezija in Kitajska, so po dveh letih zaključili januarja 2017, v njej pa niso našli sledi za letalom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!