Deset tisoč evrov kazni za predsedniškega kandidata, ker je spodbujal sovraštvo

Svet 17. Jan 202215:46 0 komentarjev
Eric Zemmour
PROFIMEDIA

Kandidat skrajne desnice za naslednjega francoskega predsednika Eric Zemmour je bil v Parizu obsojen na 10.000 evrov denarne kazni zaradi razpihovanja sovraštva, potem ko je leta 2020 na televiziji mladoletne migrante brez spremstva označil za tatove, morilce in posiljevalce.

Sodišče je Ericu Zemmourju izreklo globo v višini 10.000 evrov v dnevnih obrokih po 100 evrov v 100 dneh. Če zneska ne bo plačal, bi se lahko znašel za zapahi. 63-letni Zemmour se izreka sodbe, tako kot samega sojenja v novembru, ni udeležil. Odločitev sodišča je označil za “ideološko in neumno”. Njegov odvetnik Olivier Pardo je nakazal, da se bo predsedniški kandidat pritožil na odločitev sodišča.

Zemmour, ki je bil že večkrat preganjan zaradi rasnih žalitev, spodbujanja sovraštva ali izpodbijanja zločinov proti človeštvu, je bil tokrat obtožen zaradi pripomb 29. septembra 2020 v oddaji Face à l’info na francoski televiziji CNews. “Tukaj nimajo kaj početi. So lopovi, morilci in posiljevalci, to je vse, kar so. Treba jih je vrniti,” je takrat dejal Zemmour o mladoletnih migrantih brez spremstva.

Tožbo proti njem je skupaj vložilo okoli 30 združenj, med njimi društvo SOS Rasizem, Liga za človekove pravice (LDH) in Mednarodna liga proti rasizmu in antisemitizmu (Licra), pa tudi okoli dvajset svetov francoskih departmajev. Slednji namreč upravljajo francosko socialno službo za pomoč otrokom (ASE), ki skrbi za mladoletne migrante brez spremstva.

To zanj ni prva kazen zaradi sovražnega govora

Kontroverzne izjave so sicer Zemmourju v zadnjih desetih letih prinesle že okoli petnajst tožb, dvakrat je bil tudi obsojen na denarno kazen zaradi sovražnega govora. Leta 2011 je bil kaznovan z 10.000 evri, ker je na televiziji trdil, da so “preprodajalci mamil večinoma temnopolti in Arabci”. Leta 2018 mu je bilo nato naloženo plačilo 3000 evrov za komentarje o muslimanski “invaziji” Francije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!