Deseti sveženj sankcij tudi proti Irancem, ki pomagajo Rusiji dobavljati drone

Svet 15. Feb 202311:55 > 12:26
iranski droni šahed
Irabnski dron šahed Fotofrafija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Pred evropskimi poslanci je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila deseti paket sankciji proti Rusiji. Ta prvič vsebuje tudi ukrepe proti iranskim pravnim osebam, povezanimi z Iransko revolucionarno gardo zaradi pomoči Rusiji pri agresiji nad Ukrajino. Poleg tega so v svežnju nove omejitve izvoza elektronskih delov, ki jih potrebuje ruska vojaška industrija.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes predstavila predlog novega, desetega svežnja sankcij proti Moskvi, ki med drugim vključuje prepoved trgovanja in izvoza tehnologije v Rusijo.

Evropska unija je doslej sprejela devet svežnjev sankcij proti Moskvi zaradi njene agresije nad Ukrajino. Da bi ohranili pritisk na Rusijo in njeno gospodarstvo ter slabili njeno sposobnost, da vzdržuje svoj “vojaški stroj”, Evropska komisija predlaga nov, deseti sveženj sankcij, je v svojem govoru poslancem Evropskega parlamenta v Strasbourgu naznanila von der Leyen.

Kot je dejala, nov sveženj ukrepov, vreden enajst milijard evrov, vključuje prepoved trgovanja in nadzor izvoza tehnologije v Rusijo.

Evropska komisija med drugim predlaga omejitve izvoza več elektronskih komponent, ki se uporabljajo v ruskih oboroženih sistemih, kot so brezpilotna letala, rakete in helikopterji.

Vendar pa Rusija na bojiščih v Ukrajini uporablja tudi brezpilotna letala iranske proizvodnje, je dejala von der Leyen. “Ti iranski brezpilotni letalniki ubijajo ukrajinske civiliste,” je opozorila.

Zato komisija prvič predlaga sankcioniranje iranskih pravnih oseb, vključno s tistimi, ki so povezane z Iransko revolucionarno gardo. “Naša dolžnost je, da jih sankcioniramo in se soočimo z Iranom glede dobave brezpilotnih letal in prenosa znanja in izkušenj za izgradnjo proizvodnih obratov v Rusiji,” je še poudarila von der Leyen.

Predsednica komisije je že prejšnji teden, ob obisku ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Bruslju, napovedala, da bo v prihodnjih dneh predstavila nov sveženj sankcij proti Rusiji, ki bo vključeval dodatne prepovedi izvoza v Rusijo.

“Putin je želel razbiti evropske sanje Ukrajine”

Von der Leyen je nastopila na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v razpravi, v kateri skupaj s poslanci govorijo o tem, kako naj EU pomaga Ukrajini. V svojem govoru je opozorila, da se eno leto od začetka ruske invazije pogumen ukrajinski narod še naprej zoperstavlja “perfidnim načrtom” ruskega predsednika Vladimirja Putina, Rusija pa da se je povsem odtujila od Evrope in je osamljena na svetovnem prizorišču.

“Putin je želel razbiti evropske sanje Ukrajine. Danes se Ukrajina premika proti Evropski uniji hitreje in odločneje kot kdaj koli prej,” je dejala. Pri tem je znova izrazila podporo Ukrajini in pozdravila njena prizadevanja za članstvo v EU. Kot je dejala, moramo “zgraditi most upanja za ljudi v Ukrajini, od grozot vojne do boljše prihodnosti med nami”.

Ursula von der Leyen v evropskem parlamentu
PROFIMEDIA

V razpravi je nastopil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki se je zavzel za podporo Ukrajini tako z vojaško pomočjo kot tudi po diplomatski poti, da bi dosegli mir. Kot zelo naivne je označil pozive k ustavitvi vojaške pomoči Kijevu, češ da bo to skrajšalo vojno in prej prispevalo k miru. “Še naprej moramo vojaško podpirati Ukrajino, še bolj, kot smo to počeli doslej,” je poudaril Borrell.

“Da bi dosegli mir, morate najprej zmagati v vojni. Hkrati pa je treba vložiti vse potrebne diplomatske napore,” je dodal in se zavzel za okrepitev diplomatskih prizadevanj.

Kot je še dejal, bo kmalu prosil generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, naj začne, če želi, postopek posredovanja. Vsi dosedanji pogovori med stranema so namreč propadli, ker želi Putin nadaljevati vojno, dokler ne doseže svojih vojaških ciljev, je pripomnil.

Po Borrellovem prepričanju je treba misliti tudi na obdobje po vojni in o obnovi Ukrajine. Tukaj mora svojo vlogo odigrati Evropa. “V Rusiji bomo verjetno potrebovali nove voditelje, ki bodo pripomogli k spravi in skupni prihodnosti, kot se je to zgodilo v Evropi po drugi svetovni vojni,” je še dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.