Diplomatski spodrsljaj med obiskom Tanje Fajon v Severni Makedoniji

Slovenija 20. Okt 202212:54 > 17:42 9 komentarjev
Tanja Fajon
PROFIMEDIA

Med obiskom Tanje Fajon v Severni Makedoniji se je gostiteljem zgodila napaka. Na srečanju ministrice Fajon in njenega kolega Bujarja Osmanija so na mizo namesto slovenske postavili slovaško zastavo.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v torek obiskala Skopje, v katerem se je sestala s premierjem Stevom Pendarovskim, kolegom zunanjim ministrom Bujarjem Osmanijem in podpredsednikom vlade za ekonomsko sodelovanje Fatmirjem Bytyqijem.

Pogovori v času obiska ministrice so bili osredotočeni na evropsko pot Severne Makedonije, a se je na obisku pri zunanjem ministru zgodila diplomatska nevšečnost. Kot je razvidno s fotografij srečanja, sta bili na mizi poleg ministrice Fajon in ministra Osmanija makedonska in slovaška (ter ne slovenska) zastava.

Tanja Fajon
PROFIMEDIA

Na ministrstvu za zunanje zadeve so za N1 sporočili, da je ministrica Tanja Fajon “seveda opazila in nemudoma opozorila na napačno zastavo”.

“Za napako se je minister Bujar Osmani osebno opravičil ministrici, sledilo je tudi opravičilo ministrstva za zunanje zadeve Severne Makedonije. Ne glede na protokolarni zdrs je obisk ministrice Fajon v Skopju minil v izjemno prijateljskem in konstruktivnem vzdušju,” so sporočili.

Glavna tema pogovorov zunanjih ministrov je bila, kot že rečeno, približevanje Severne Makedonije k Evropski uniji, poročanje makedonske tiskovne agencije MIA povzema STA.

“Verjamem, da lahko Severna Makedonija do leta 2030 postane polnopravna članica EU, kar je realen cilj, če bodo na tej poti sodelovali vsi državljani. Podpirali vas bomo, a treba se je zavedati, da so se pristopna pogajanja šele začela,” je ministrica dejala na skupni novinarski konferenci s kolegom Osmanijem.

Kot so prek Twitterja sporočili z zunanjega ministrstva, je podpredsednica slovenske vlade med drugim prav tako izrazila željo, da se “letna blagovna menjava med Slovenijo in Severno Makedonijo dvigne na 500 milijonov evrov”. “Pripravljena sem pomagati slovenskim podjetjem na trgih Severne Makedonije,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje