Direktor IAEA: V nuklearki v Zaporožju so razmere nevzdržne

Svet 06. Sep 202219:24 2 komentarja
Leonhard Foeger/REUTERS

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je po prvih preiskavah stanja v jedrski elektrarni v Zaporožju danes pozvala k vzpostavitvi varnega območja okoli nje. Generalni direktor agencije Rafael Grossi je v danes objavljenem poročilu zapisal, da so razmere v nuklearki trenutno nevzdržne, poročajo tuje tiskovne agencije. Medtem je v eksploziji avtomobila umrl vodja okupacijske ruske uprave v Berdjansku.

“Nujno so potrebni začasni ukrepi za preprečitev jedrske nesreče, do katere bi prišlo zaradi fizične škode, povzročene z vojaškimi sredstvi,” so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP zapisali pri IAEA.

Po oceni Rafaela Grossija je treba okoli jedrske elektrarne nujno vzpostaviti varno območje in tako preprečiti nevarnost uhajanja radioaktivnih snovi ter dodatno škodo na objektih, ki so zaradi večmesečnega obstreljevanja že tako poškodovani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grossi je v poročilu med drugim navedel, da so v turbinskih halah nameščena ruska oklepna vozila, in pozval k njihovemu umiku, ker bi lahko ogrozila varnost elektrarne. Zaradi obstreljevanja je poškodovana streha skladišča za radioaktivni material, poleg tega pa ne deluje sistem za merjenje sevanja.

Grossi je v poročilu opozoril tudi na to, da zaposleni v nuklearki pod rusko okupacijo že več mesecev delajo v nevarnih in stresnih razmerah.

inšpektorji IAEA, Zaporožje, jedrska elektrarna
Alexander Ermochenko/REUTERS

“To ni vzdržno in bi lahko vodilo k povečanju števila človeških napak, kar bi imelo posledice za jedrsko varnost,” je opozoril Grossi in dodal, da je zaposlenih v elektrarni premalo. V gasilski brigadi je denimo trenutno le 80 uslužbencev namesto običajnih 150, ruske sile pa naj bi operativnemu osebju včasih preprečevale vstop na določena območja elektrarne, kot so območja za zajem vode, navaja dpa.

Vodja IAEA je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi motenj pri zunanji oskrbi elektrarne z elektriko. “Napajanje zunaj lokacije je bistvenega pomena za nadaljnje varno delovanje elektrarne,” piše v poročilu. Električna napeljava se v nuklearki uporablja za delovanje ključnih funkcij, kot so hladilni sistemi, zato je Grossi v poročilu pozval k vzpostavitvi rezervne linije za oskrbo z elektriko.

Misija strokovnjakov IAEA, ki naj bi preučili stanje v nuklearki, je z delom sicer pričela minuli četrtek. Grossi je že kmalu po prvem ogledu opozoril, da je bila fizična celovitost jedrske elektrarne večkrat kršena. V ponedeljek so nato sporočili, da bosta dva strokovnjaka IAEA odslej stalno prisotna v nuklearki.

Nekaj ur pred objavo poročila IAEA je zaradi vnovičnega obstreljevanja prišlo do izpada elektrike v mestu Energodar, ki je najbližje elektrarni. Incident so po navedbah dpa potrdili tako ruske okupacijske oblasti kot tudi župan mesta Dmitro Orlov, ki je od tam že pobegnil.

Nuklearka v Zaporožju v osrednji Ukrajini je največja v Evropi, v začetku marca, kmalu po začetku invazije na Ukrajino, pa je nadzor nad njo prevzela ruska vojska. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal po tem, ko so se v začetku julija okrepili spopadi v okolici elektrarne. Odgovornost za obstreljevanje sprti strani vseskozi prelagata druga na drugo.

V eksploziji umrl ruski uradnik v Berdjansku

V napadu z avtomobilsko bombo je umrl vodja ruske okupacijske uprave v ukrajinskem mestu Berdjansk Artjom Badrin, je sporočil predstavnik tamkajšnje lokalne uprave Vladimir Rogov. Po navedbah Rogova takšni primeri niso redki, v zadnjih tednih je bilo zaradi sodelovanja z okupatorjem izvedenih tudi več napadov na ukrajinske uradnike.

“Takšni primeri se nenehno dogajajo,” je dejal Rogov in incident označil za teroristični napad, poročajo tuje tiskovne agencije.

Badrin, pod čigar avtomobilom je “v samem središču Berdjanska” eksplodirala bomba, je zaradi hudih poškodb umrl kasneje v bolnišnici. Badrin je opravljal funkcijo komandanta mesta, na ta položaj pa so ga imenovale ruske oblasti, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kijev za zdaj ni prevzel odgovornosti za napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih tednih je bilo sicer izvedenih več napadov na ukrajinske uradnike, ki so sodelovali z ruskimi okupacijskimi oblastmi. Po navedbah dpa je nedavno prišlo tudi do streljanja v središču Berdjanska, ki se nahaja na ozemlju pod ruskim nadzorom ob obali Azovskega morja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje