So tja priplavale? Divje svinje na otoku Pag, ljudje so že obupani

Magazin 03. Jan 202315:22 7 komentarjev
Divja svinja
PROFIMEDIA

Prebivalcem hrvaškega otoka Pag preglavice povzročajo divje svinje, ki so se na tem otoku hitro razmnožile. Otočani se pritožujejo, da so jim svinje poškodovale avtomobile in prekopale vrtove ter njive, bojijo pa se tudi za svojo živino, predvsem ovce. 

V nedeljo so na vzhodnem delu hrvaškega otoka Pag posneli divjo svinjo, ki teče po paškem skalnjaku. Prebivalci pravijo, da jih pogosto zagledajo tudi na cestah. Pred mesecem dni je na eno izmed njih naletel tudi sin lokalca Branka Fabijanića, ko mu je svinja poškodovala avtomobil.

“Bil je visok udarec, nova mazda 2, svinja je razbila avto in povzročila za okrog tri tisoč evrov škode. Divje svinje nismo našli, so pa čez nekaj dni poklicali fantje iz Solane, da so na območju, kjer smo jo iskali, našli poginulo divjo svinjo, težko okoli sto kilogramov,” je lokalec povedal za hrvaški spletni portal Danas.

Prebivalci otoka Pag domnevajo, da so divje svinje na njihov otok priplavale z otoka Vir, Maun ali čez Velebitski kanal – ali pa so Pag dosegle po kopnem. Severno stran otoka s celino namreč povezuje tudi most, so pa divje svinje opazili tudi na jugu otoka. Tam so zabeležili tudi več prometnih nesreč, h katerim so pripomogle te tujerodne divje živali.

Zdaj se lokalni prebivalci bojijo tudi za svojo živino, predvsem za tam živeče ovce in jagenjčke. Izkušnje pastirjev na otoku Cres so namreč pokazale, da divje svinje močno zamikajo mladi jagenjčki, ki jih hitro zakoljejo in pojedo.

Tudi Dražen Crljenko, lastnik črede ovac na Pagu, se boji za svoje živali. “Dosedaj takšnega primera še nismo imeli, sem pa videl fotografije s Cresa, kjer je bilo vse poklano. Od jagnjetine pojedo dobesedno vse, ostane le glava in nekaj kosti. Skrbi nas in še bolj nas bo skrbelo, če se nekaj ne naredi pravočasno in takoj,” je dejal za spletni portal Danas.

Lovci napovedali pospešen lov

Lovec iz Lovske družine Pag Damir Pernar je za medij povedal, da je divja svinja tudi njemu “preorala” del zemlje ob njegovem hlevu. “V štirih, petih dneh je preorala območje. Iskala je črve, korenine. Eden od naših zaposlenih jo je videl in svinja je pobegnila. Poskušali bomo z lovom in bomo videli,” je napovedal in se pridružil številnim lovcem, ki so napovedali, da bodo storili vse, kar je treba, da bo problem rešen.

Predstavniki tamkajšnje lovske zveze so dejali, da jim škode na avtomobilih ali v okolici svojih hlevov, ki naj bi jo povzročile divje svinje, do sedaj ni še nihče prijavil. Tudi otočani upajo na pospešen lov, saj se divje svinje v naravi hitro razmnožujejo, sploh ko nimajo naravnega sovražnika. Tako lahko velikost njihove populacije hitro uide iz nadzora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje