Do Savdske Arabije kritičen Biden bo julija obiskal to kraljevino

Svet 14. Jun 202220:20 0 komentarjev
Joe Biden
PROFIMEDIA

Po dneh ugibanja, ali bo ameriški predsednik Joe Biden res obiskal Savdsko Arabijo, je Bela hiša potrdila, da se bo obisk zgodil v sredini prihodnjega meseca. Biden bo odpotoval v Džedo, kjer bo potekal vrh Sveta za sodelovanje v Perzijskem zalivu, iz Riada pa so že potrdili, da bodo tam potekali uradni pogovori Bidna in prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Biden, ki je bil za razliko od svojega predhodnika Donalda Trumpa v preteklosti zelo kritičen do Savdske Arabije, bo državo najverjetneje obiskal, saj si njegova demokratska administracija pred jesenskimi kongresnimi volitvami prizadeva zagotoviti nižje cene goriv.

Bela hiša je danes sporočila, da bo predsednik ZDA Joe Biden prihodnji mesec obiskal Savdsko Arabijo in Izrael, vključno z Zahodnim bregom. Na pot bo odšel 13. julija, vrnil se bo 16. julija. V okviru turneje se bo udeležil tudi vrha Sveta za sodelovanje v Perzijskem zalivu (GCC).

Biden bo obisk začel v največjem zavezniku ZDA na Bližnjem vzhodu, Izraelu, v Betlehemu se bo srečal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, s čimer želi izraziti trdno podporo ZDA rešitvi dveh držav. Iz Izraela bo odpotoval v Savdsko Arabijo, kjer bo obiskal le pristaniško mesto Džeda. Tam bo potekal vrh GCC, ki se ga bodo udeležili še voditelji Jordanije, Iraka in Egipta. Čeprav ZDA vztrajajo, da ne gre za uradni državniški obisk, ker Biden ne bo odšel v Riad, se bo verjetno srečal s kronskim princem Mohamedom bin Salmanom. Med predsedniško kampanjo je sicer trdil, da z njim ne bo imel stikov. Razlog za to je grozljiv umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija leta 2018 v savdskem konzulatu v Turčiji, ki ga je naročil bin Salman zaradi Hašodžijevega kritičnega pisanja.

Bela hiša ne želi govoriti o podrobnostih interakcije s kronskim princem, ki vodi državo v imenu ostarelega in hirajočega kralja Salmana al Sauda, medtem pa so v Riadu že naznanili, da bodo v Džedi uradni pogovori princa in ameriškega predsednika.

Mohamed bin Salman
REUTERS

Rast cen in prihajajoče volitve zelo verjetno povod za Bidnovo pot

Bidna verjetno ne bi bilo v Savdsko Arabijo, če se ne bi zgodila vojna v Ukrajini, ki povzroča rast cen nafte. Poleg tega Iran postavlja pogoje glede vrnitve k jedrskemu sporazumu, zato so se ZDA prisiljene vrniti k največjemu zavezniku med arabskimi državami v zadnjem stoletju. Biden je sicer zatrjeval, da obisk Savdske Arabije nima nič opraviti s cenami nafte, ampak gre za udeležbo na GCC. A dejstvo je, da je inflacija v ZDA visoka in če bo na tej ravni vztrajala do kongresnih volitev letos novembra, bodo demokrati skoraj zagotovo izgubili večino v obeh domovih zveznega kongresa.

Na vrhu GCC bodo potekale razprave o Iranu, človekovih pravicah, energetski in prehranski varnosti, pa tudi o Jemnu, kjer presenetljivo drži premirje, ki so ga z ZN pomagale izposlovati tudi ZDA. Bidnova vlada trdi, da je obisk pomemben tudi zaradi tega, da se izboljšajo odnosi med Izraelom in Savdsko Arabijo, ki Izraela še vedno ne priznava kot države.

Odnose s Savdsko Arabijo je malce otoplila tudi odločitev Riada, ki vodi koalicijo arabskih držav proti Hutijcem v Jemnu, da sprejme prekinitev ognja, ki je po sedmih letih ustavila boje. Kljub temu pa Bidnova odločitev za pot v Džedo doživlja kritike. “Če bi vprašal mene, bi mu rekel, da tem ljudem ne gre zaupati, ker njihovi standardi niso naši standardi in njihove vrednote niso naše vrednote,” je dejal demokratski senator iz Illinoisa Dick Durbin. Hašodžijeva zaročenka Hatice Cengiz, s katero bi se poročil, če ga ne bi ubili, saj je šel v konzulat po papirje za poroko, pa je Bidna obtožila, da je izgubil moralni kompas.

Biden gre pred tem konec junija v Evropo na vrh z EU ter vrha skupine G7 in Nata.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!