Dodik obiskal Putina: Upam, da v novem svetovnem redu “ne bomo pozabljeni”

Svet 23. Maj 202322:12 5 komentarjev
Vladimir Putin in Milorad Dodik
Alexey Filippov/SPUTNIK/REUTERS

V Moskvi sta se srečala ruski predsednik Vladimir Putin in predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. Putin se je Dodiku zahvalil za nevtralno stališče Banjaluke glede vojne v Ukrajini. Dodik pa je izpostavil, da si Republika Srbska želi gospodarskega sodelovanja z Rusijo in da "ne sledi politiki, ki ima za cilj prevaliti krivdo samo na eno stran konflikta v Ukrajini".

Ruski predsednik Vladimir Putin je v Moskvi sprejel predsednika Republike Srbske Milorada Dodika. Čeprav Dodik ocenjuje, da državniški obisk Zahodu ne bo povšeči, se mu zdi pomembno, da “ima nekdo iz majhne Republike Srbske možnost o vseh vprašanjih govoriti s človekom, ki velja za enega najmočnejših ljudi na svetu in predstavlja eno najmočnejših držav”.

Po poročanju srbskega časnika Danas je Dodik Putinu med srečanjem povedal, da je bila Rusija v vojaško operacijo nad Ukrajino prisiljena, Republika Srbska pa nima pravice biti na strani tistih, ki so na strani ustvarjanja protiruske evforije v zvezi z vojno v Ukrajini.

Izjavil je še, da upa, da Republika Srbska ob vzpostavitvi novega svetovnega reda “ne bo pozabljena”, obenem pa se je Putinu zahvalil za rusko podporo Republiki Srbski v Varnostnem svetu OZN, saj da v svetu brez ruske podpore ne bi mogla ničesar pojasnjevati, še piše Danas.

Putinu je izročil tudi medaljo Republike Srbske.

Vladimir Putin in Milorad Dodik
Alexey Filippov/SPUTNIK/REUTERS

“Nismo dovolili sprejetja formalne odločitve o sankcijah proti Ruski federaciji in smo bili zaradi tega izpostavljeni različnim oblikam pritiska naših zahodnih partnerjev v obliki sankcij in ustavitve nekaterih projektov ter programov. Vendar smo se odločili, da ne bomo del histerije, ki se ustvarja, ampak da ponudimo priložnost, da se to vprašanje reši med Rusijo in Ukrajino,” je dodal.

Za nevtralno stališče do dogodkov v Ukrajini se je Putin Dodiku zahvalil, češ da lahko le takšno stališče pripelje do neke pozitivne odločitve: “V vsakem primeru pa smo hvaležni za vašo zadržanost,” je dejal Putin po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa. Dodiku naj bi tudi dejal, da “želi Rusija čim prej končati vojno v Ukrajini”.

Predsednik Republike Srbske, ene od dveh entitet v Bosni in Hercegovini, je na pogovorih dejal, da si Banjaluka želi sodelovanja z Rusijo na gospodarskem področju in da “ne sledi politiki, ki ima za cilj prevaliti krivdo samo na eno stran konflikta v Ukrajini”, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vladimir Putin in Milorad Dodik
Alexey Filippov/SPUTNIK/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje