Dodiku ni uspelo s pritožbo – vendarle mu bodo sodili v Sarajevu in ne Banjaluki

Svet 15. Dec 202315:33 5 komentarjev
Milorad Dodik
Foto: Samir Jordamović/PROFIMEDIA

Na oddelku za pritožbe Sodišča Bosne in Hercegovine so zavrnili zahtevo obrambe Milorada Dodika, da bi sojenje iz Sarajeva prestavili v Banjaluko, je za N1 Sarajevo potrdil njegov pravni svetovalec Anto Nobilo.

Sodišče je pritožbo obrambe Milorada Dodika zavrnilo v četrtek. Nov datum obravnave je razpisan za 20. decembra. Čeprav bi se Dodikova obramba na odločitev še lahko pritožila, datuma ne bodo prestavljali, poroča N1 Sarajevo.

Nazadnje je Sodišče BiH sojenje predsedniku entitete Republike Srbske Dodiku odpovedalo 6. decembra. Takrat se obravnava ni začela, ker je sodišče zavrnilo zahtevo obrambe za premestitev sodišča. Prenos sojenja so po besedah Dodikovega odvetnika Gorana Bubića zahtevali zaradi “dvoma v objektivnost in nepristranskost sodišča BiH”, je poročal Radio Slobodna Europa.

Sojenje Dodiku bi se sicer moralo začeti že 22. novembra, a so začetek zaradi že prej dogovorjenih službenih obveznosti preložili.

Dodiku in direktorju uradnega lista Republike Srbske Milošu Lukiću sodijo zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta. Dodiku zato, ker je 7. julija podpisal dva zakona, ki sta določala, da v Republiki Srbski ne izvajajo odločitev Schmidta in ustavnega sodišča BiH, Lukiću pa zato, ker je dan kasneje zakona objavil v uradnem listu entitete.

Na začetku sojenja 16. oktobra, ko sta se Dodik in Lukić zgolj izrekla o krivdi, sta oba dejala, da obtožnice ne razumeta. Sodišče je na tej podlagi ugotovilo, da sta se s tem izrekla za nedolžna.

V primeru obsodbe jima grozi od šest mesecev do pet let zapora ter prepoved delovanja v vseh javnih ustanovah in podjetjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje