Dolgoročna vremenska napoved za zimo: kaj nas čaka?

Slovenija 18. Okt 202211:05 0 komentarjev
Zima
PROFIMEDIA

Koledarska zima se začne 21. decembra, mnogi pa že ugibajo, kakšno vreme nas bo spremljalo v tem letnem času. Poleg večnega vprašanja, ali nas čaka bel božič, pa Evropejce letos bolj zanima, kako mrzla bo letošnja zima. Pri ameriškem podjetju AccuWeather, ki pripravlja vremenske napovedi, so objavili dolgoročno napoved za Evropo.

Kot napovedujejo meteorologi AccuWeather, bo za južno Evropo, kamor prištevajo tudi Slovenijo, to zimo značilno nevihtno vreme. To bo po napovedih zajelo Portugalsko, Španijo, jug Francije, Italijo ter Balkan, kjer naj bi bila dež in veter pogostejša kot v drugih delih Evrope. Pogoste padavine pa bi lahko povečale tveganje za nalive in poplave še posebej v južni Franciji, osrednji Italiji ter na zahodnem Balkanu.

Kljub pogostim padavinam ni pričakovati, da bodo te v samo eni zimi popolnoma popravile izgube, ki jih je evropski jug zaznal med letošnjo sušo. Za obnovitev vseh zalog vode bodo morda potrebna leta padavinsko nadpovprečnih sezon, opozarjajo vremenoslovci.

Temperature se bodo to zimo po vsej južni Evropi verjetno gibale blizu običajnih do nekoliko nad običajnimi, vendar lahko nestanovitno vreme spremljajo občasna obdobja hladnejšega vremena, napovedujejo pri AccuWeather. Kot še dodajajo, bi lahko pogostejše padavine in nevihte v tem delu Evrope prinesle tudi večje količine snega na južni strani Alp.

Ključen vpliv na letošnje zimsko vreme bo imel oceanski in atmosferski pojav La Niña, ugotavljajo strokovnjaki. La Niña v ekvatorialnem pasu Pacifika prinaša nižje temperature morja kot običajno, kar lahko vpliva tudi na temperature in padavine. Kot pravi glavni meteorolog pri AccuWeatherju Jason Nicholls, se pojav še vedno krepi in bo svoj vrhunec dosegel novembra. To pa bo že tretja zima pod vplivom La Niñe zapored, zato lahko do določene mere pričakujemo kar nekaj podobnosti s preteklimi leti.

Tudi nad Britanskim otočjem naj bi to zimo prevladovale temperature v običajnih okvirih, s posameznimi mrzlimi obdobji, ki bi lahko trajala tudi več tednov. V teh obdobjih vremenoslovci napovedujejo možnost sneženja tudi zunaj višjeležečih območij, predvsem na severu otočja. Nevihte z močnimi vetrovi bodo enako pogoste kot v preteklih letih, vendar naj bi bile te manj intenzivne.

V nasprotju s pogostimi nevihtami na jugu celine bo zima v srednji Evropi suha, napoveduje AccuWeather. Pomanjkanje dežja v zimskih mesecih bi lahko ogrozilo zimske posevke ter končni pridelek v tem delu Evrope. Najmanj padavin naj bi bilo prav v delih Francije ter Nemčije, kjer vremenoslovci pričakujejo, da bodo količine dežja in snega to zimo pod povprečjem. Tudi v tem srednji Evropi bodo temperature podobne kot v preteklih letih.

V Skandinaviji ter ob Baltiku pa meteorologi napovedujejo toplejšo zimo od preteklih povprečij. Občasno bodo sicer možna obdobja nestanovitnega in mrzlega vremena, vendar številni atmosferski dejavniki kažejo na to, da bodo temperature po vsej regiji višje kot običajno. Prav tako se pričakuje manj snežnih dni v primerjavi s preteklimi leti,  sneženje naj bi bilo pogostejše na vzhodu skandinavskih držav.

Kakšna pa je napoved za smučišča?

Območja, za katera meteorologi pri AccuWeatherju predvidevajo, da bodo imeli to zimo odlične smučarske razmere, so višjeležeča smučišča v južni Evropi. Dobre razmere za smuko naj bi imeli v smučarskih središčih na Škotskem, južnem Norveškem, v osrednji Španiji ter Italiji, medtem ko slabe razmere to zimo čakajo smučišča v Nemčiji ter tista na severni strani Alp.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!