Donald Tusk prevzel vodenje poljske opozicijske stranke

Svet 04. Jul 202111:34 > 16:25 1 komentar
Donald Tusk
Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta via REUTERS

Nekdanji poljski premier in nekdanji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je sinoči prevzel vodenje poljske opozicijske stranke Državljanska platforma. Napovedal je, da bo opustil vodenje Evropske ljudske stranke (EPP). Pogovori o njegovem nasledniku se bodo predvidoma začeli jeseni.

Nekdanji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je bil pred dvema desetletjema med ustanovitelji stranke Državljanska platforma in jo je tudi vodil, je sinoči sporočil, da se vrača v poljsko politiko.

“100-odstotno sem nazaj,” je na kongresu stranke dejal Tusk in bil deležen stoječih ovacij. V govoru je opozoril na “zlo”, ki ga seje poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki jo je obtožil, da Poljsko zaradi sporov z evropskimi partnerji spravlja v nevaren položaj. “Ko vidiš zlo, se moraš z njim boriti”, je dejal.

Donald Tusk je bil na kongresu izvoljen za podpredsednika stranke, kar pomeni, da jo bo dejansko vodil do izvolitve novega vodstva, predvidoma do konca leta.

Državljanska platforma je glede na ankete tretja stranka na Poljskem, za vladajočo PiS in opozicijsko Poland 2050. Volitve naj bi bile leta 2023, a nekateri komentatorji menijo, da se bo vladajoča stranka odločila za predčasne volitve, da bi se izognila glasovanju o nezaupnici v parlamentu.

Vodenje EPP bo opustil

Vodenje največje panevropske stranke, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), katere predsednik je, pa bo Tusk opustil. Zaenkrat sicer ostaja tudi predsednik evropske konservativne EPP. “Seveda sem lahko uradno vodja stranke in Evropske ljudske stranke, ki združuje številne evropske stranke,” je Tusk povedal novinarjem.

Od leta 2014 do leta 2019 je bil Tusk predsednik Evropskega sveta.

A obenem je tudi dodal, da se želi v celoti posvetiti Poljski, poroča tiskovna agencije Reuters na svoji spletni strani. “Ampak kot sem rekel, je moj namen, da se 100-odstotno, ne 90- ali 80-odstotno posvetim poljskim zadevam, zato sem obvestil svoje partnerje, premierje in predsednike iz Evropske ljudske stranke, da sem se odločil vrniti v poljsko politiko,” je dodal.

Pogovori o njegovem nasledniku na položaju predsednika EPP se bodo predvidoma začeli jeseni, je povedal novinarjem.

TUsk TUsk
Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta via REUTERS
Tusk Tusk
Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta via REUTERS
Tusk Tusk
Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta via REUTERS
Tusk Tusk
Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta via REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje