Na Japonskem že 57 mrtvih, “bitka s časom” se nadaljuje (FOTO & VIDEO)

Svet 02. Jan 202407:27 > 20:13 1 komentar

V seriji potresov, ki so prizadeli Japonsko, je umrlo 57 ljudi, več jih je huje poškodovanih. Japonska civilna zaščita pa je skupno evakuirala več kot 62.000 ljudi. Vsa opozorila o cunamiju so preklicali, seizmologi pa svarijo pred novimi sunki. Iskanje preživeli se medtem nadaljuje.

Japonski mediji in tuje agencije poročajo, da je serija potresov, ki so včeraj stresli Japonsko, terjala 57 smrtnih žrtev. Po navedbah oblasti pa bi se to število utegnilo še povečati. Okoli polovico smrtnih žrtev so zabeležili v mestu Wajima, kjer je po potresu izbruhnil obsežen požar, so sporočili iz prefekture Ishikawa. Po poročanju javne medijske mreže NHK so gasilci zabeležili, da je v eni soseski zgorelo kot 200 zgradb. 25 zgradb se je popolnoma porušilo, med njimi je 14 takšnih, v katerih bi lahko bili ujeti pogrešani.

Približno 1.000 reševalcev še vedno išče morebitne preživele, ujete pod ruševinami. Na pomoč je priskočila tudi japonska vojska, ki pomaga pri odstranjevanju ruševin, vojaki pa ljudem, ki so morali zapustiti domove, delijo zaloge hrane, vode in odej. “Pri iskanju in reševanju žrtev nesreče tekmujemo s časom,” je poudaril japonski premier Fumio Kishida po sestanku s pristojnimi za odziv na naravne katastrofe. Dodal je, da imajo reševalci težave pri dostopu do severa polotoka Noto in da je potres povzročil veliko gmotno škodo.

Po besedah Kishide so oblasti na prizadeto območje vključno z reševalci poslale več kot tisoč enot civilne zaščite. Dejal je tudi, da je potres povzročil zelo veliko gmotno škodo. Reševanje je močno oteženo zaradi uničenih in neprevoznih cest, oblasti so bile zaradi razpok na pristajalni stezi primorane zapreti tudi bližnje letališče.

Po navedbah uradnikov, na katere se sklicuje agencija Kyodo, se je v potresu porušila tudi večina hiš v obalnem mestu Suzu. “Razmere so katastrofalne, saj je približno 90 odstotkov hiš popolnoma ali skoraj popolnoma uničenih,” je dejal župan Suzuja Masuhiro Izumiya.

Japonska, potres Japonska, potres
Foto: REUTERS
Japonska, potres Japonska, potres
Foto: REUTERS
Japonska, potres Japonska, potres
Foto: REUTERS
Japonska, potres Japonska, potres
Foto: REUTERS
Japonska, potres Japonska, potres
Foto: REUTERS

Japonska civilna zaščita je skupno evakuirala več kot 62.000 ljudi. Na številnih prizadetih območjih so bile prekinjene osnovne storitve. Izpadi elektrike in vode so prizadeli tudi zdravstvene ustanove v treh prefekturah, je poročala Kyodo, ki se sklicuje na ministrstvo za zdravje. Nekatere bolnišnice razmišljajo tudi o premestitvi bolnikov, piše v njihovem poročilu. Brez elektrike je še vedno okoli 33.000 gospodinjstev.

Epicenter najmočnejšega potresa z magnitudo 7,6 je bil na polotoku Noto, 505 kilometrov severozahodno od Tokia, čutili pa so ga milijoni prebivalcev otoške države. Sledilo je še več deset potresov, med njimi številni močni. Japonska meteorološka agencija je danes preklicala varnostno opozorilo pred cunamijem. Potres je sicer povzročil manjši cunami v bližini mesta Wajima, a valovi niso bili visoki več kot en meter. Japonski seizmologi pa še vedno svarijo pred popotresnimi sunki, ki bi lahko območje znova prizadeli v prihodnjih dveh ali treh dneh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje