Drama na danskem dvoru: kraljica se je opravičila, a odločitve ni spremenila

Magazin 04. Okt 202208:02 1 komentar
Kraljica Margareta II., danska
PROFIMEDIA

Danska kraljica se je, potem ko je štirim vnukom odvzela kraljeve nazive, opravičila, a odločitve ni spremenila.

Kraljica Margareta II. Danska je otrokom svojega drugorojenca odvzela kraljeve nazive. Z začetkom leta 2023 bodo štirje otroci princa Joachima – 23-letni princ Nikolaj, 20-letni princ Felix, 13-letni princ Henrik in 10-letna princesa Athena – uradno postali grofi in grofica družine Monpezat, meščanske družine, iz katere izvira kraljičin mož. Kot piše BBC, bodo štirje otroci kraljičinega najstarejšega sina, prestolonaslednika princa Frederika, svoje nazive obdržali.

Kraljica je o svoji odločitvi povedala, da je bila zgolj vprašanje časa in da je z njo preprečila, da bi institucija kraljeve družine postala zastarela, piše BBC. V palači so odločitev označili kot naravni korak proti zmanjšanju moči monarhije. “Njeno veličanstvo želi ustvariti okvir, v katerem si bodo njeni štirje vnuki lahko bolj izoblikovali življenja po svojem okusu,” so prejšnji teden zapisali v izjavi.

Toda kot je dejala Margareta, tako burnega odziva družine ni pričakovala, zato se je opravičila.

Princa Joachima je sprememba prizadela, saj si njegovi otroci takšnega ravnanja niso zaslužili. Prinčeva žena, princesa Marie, je dejala, da jih je naznanilo presenetilo, in dodala, da je bila hčerka zaradi trenutnih okoliščin v šoli deležna vrstniškega nadlegovanja. Po besedah princa Nikolaja pa je odločitev šokirala celotno družino.

Odkar je vnukom odvzela nazive, kraljica s princem Joachimom in princeso Marie ni spregovorila, piše BBC, a je kljub temu izdala uradno opravičilo. “Moji otroci, vnuki in snahe so mi v veliko veselje in ponos. Upam, da nam uspe najti mir, da rešimo to situacijo,” je dodala.

princ joachim, danska, kraljeva družina
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje