Dramatičen nagovor Zelenskega po napadu na ukrajinsko jedrsko elektrarno

Svet 04. Mar 202211:47 > 12:44 4 komentarji
Volodimir Zelenski
Urad ukrajinskega predsednika/REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v televizijskem nagovoru dejal, da bi lahko ruski napad na jedrsko elektrarno v Zaporožju povzročil uničenje, ki je enako šestim Černobilom. Že ponoči pa je Evropejce pozval, naj se zbudijo. "Če bo odjeknila eksplozija, je to konec vsega. Konec Evrope," je povedal.

Danes ponoči je v silovitem obstreljevanju v eni od stavb kompleksa jedrske elektrarne v Zaporožju v Ukrajini, ki je največja jedrska elektrarna v Evropi, izbruhnil požar. Po prvih podatkih so požar pogasili, nevarnosti za nesrečo naj ne bi bilo. Se je pa po tem dogodku v televizijskem nagovoru oglasil ukrajinski predsednik  Volodimir Zelenski.

“Ukrajinci! Preživeli smo noč, ki bi lahko ustavila zgodovino – zgodovino Ukrajine, zgodovino Evrope,” je dejal Zelenski, poroča BBC. Dodal je, da je Rusija vedela, kaj počne, ko je granate usmerila neposredno v kompleks. Kot je povedal ukrajinski predsednik, gre za “teror na nezaslišani ravni”.

V nagovoru Rusom se je vprašal, kako je to sploh mogoče: “Ali se nismo leta 1986 skupaj borili proti posledicam nesreče v Černobilu?” Pozval jih je, naj gredo na ulice in svoji vladi povedo, da želijo živeti.

Ukrajinski predsednik je po pisanju BBC še dejal, da je v stiku s svetovnimi voditelji, ki so po njegovih besedah šokirani nad razvojem dogodkov v jedrski elektrarni. Znova je pozval k zaprtju zračnega prostora nad Ukrajino (t. i. no-fly zone) in sankcijami proti “jedrski teroristični državi”. Po njegovih besedah sevanje ne ve, kje je Rusija. “Sevanje ne ve, kje so meje vaše države,” je še dodal po poročanju BBC.

“Evropejci, prosim, zbudite se”

Zelenski se je prvič oglasil že ponoči, ob obstreljevanju jedrske elektrarne, ko je pozval k pomoči in obsodil napad. “Evropejci, prosim, zbudite se. Povejte svojim politikom, da ruske sile bombardirajo jedrsko elektrarno Zaporožje in mesto Energodar. Tam je šest reaktorjev. V Černobilu je eksplodiral le eden,” je posvaril v nagovoru iz Kijeva. “Nobena druga država razen Rusije še ni obstreljevala jedrskih elektrarn,” je dejal in dodal, da se je “teroristična država sedaj zatekla k jedrskemu terorizmu”.

Pred morebitnimi posledicami tovrstnih napadov je posvaril tudi Evropo. “Ustaviti moramo ruske sile. Povejte svojim politikom: Ukrajina ima 15 jedrskih elektrarn. Če bo odjeknila eksplozija, je to konec vsega. Konec Evrope,” je dejal in menil, da lahko le takojšnje evropsko ukrepanje ustavi ruske sile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje