Državam Zahodnega Balkana 6 milijard evrov: Trge morate odpreti svojim sosedam

Svet 16. Okt 202314:33 2 komentarja
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in premier Albanije Edi Rama ob začetku vrha Berlinskega procesa
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in premier Albanije Edi Rama ob začetku vrha Berlinskega procesa (Foto: PROFIMEDIA)

Evropska unija mora odpreti vrata podjetjem držav Zahodnega Balkana, te pa morajo odpreti trge svojim sosedam in izvajati reforme, je ob začetku vrha Berlinskega procesa v Tirani sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Unija bo za reforme in naložbe v državah Zahodnega Balkana namenila šest milijard evrov.

“Podjetjem držav Zahodnega Balkana želimo odpreti vrata trga Evropske unije (EU), in to moramo storiti zdaj, na primer na področju prostega pretoka blaga in storitev, energije, digitalizacije in brezgotovinskega plačevanja,” je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ob tem je poudarila, da odpiranje vrat ni dovolj.

“Države Zahodnega Balkana morajo odpreti trge svojim sosedam. Če nekoga blokirate, dejansko blokirate sebe,” je opozorila.

Predsednica Evropske komisije je izpostavila, da so gospodarstva držav Zahodnega Balkana še vedno preveč oddaljena od unije, saj so na 35 odstotkih povprečja držav EU, zato jih je nujno treba približati trgu EU. Temu je po njenih besedah namenjen načrt za gospodarsko rast Zahodnega Balkana.

Štirje stebri

Načrt je sestavljen iz štirih stebrov. Namen prvega je zagotoviti boljši dostop šesterice zahodnobalkanskih držav do evropskega enotnega trga, drugi je tesnejše gospodarsko sodelovanje v regiji, tretji izvajanje reform na področjih pravosodja, javnega naročanja in boja proti korupciji ter spremembe na področju energetike, četrtega pa predstavljajo finančna sredstva EU za naložbe in reforme.

Von der Leyen je danes pojasnila, da paket finančne pomoči EU za izvajanje reform in naložbe znaša šest milijard evrov, od tega je dve milijardi evrov nepovratnih sredstev in štiri milijarde evrov posojil. Ob tem je opozorila, da bo financiranje odvisno od uspešnega izvajanja reform.

“Ta načrt je močna pobuda za odpiranje vrat, pa tudi za zahtevo po odprtju meja med državami Zahodnega Balkana in za izvedbo reform,” je dejala in poudarila, da bo to pospešilo tudi priprave na širitev. Ob tem je spomnila, da se je Berlinski proces začel leta 2014 s ciljem “doseči dejanski napredek v procesu reform in regionalnega gospodarskega sodelovanja”.

Pojasnila je, da so od tedaj že postavili dobre temelje s 30 milijard evrov vrednim gospodarskim in naložbenim načrtom. Ta že prinaša rezultate. “Približno 16 milijard je že uporabljenih, toda treba je storiti še več,” je dejala. “Samo če bomo sodelovali, bo Zahodni Balkan vstopil tja, kamor sodi, v osrčje EU. Moje sporočilo je, da je to odločilni trenutek za vas. Zgrabite ga,” je še dodala.

Današnjega vrha Berlinskega procesa se udeležuje tudi predsednica Nataša Pirc Musar. Na njem sodelujejo tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel ter voditelji držav, ki sodelujejo v procesu, poleg Slovenije so to Albanija, BiH, Kosovo, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija, Avstrija, Francija, Hrvaška, Italija, Nemčija, Velika Britanija, Poljska, Grčija in Bolgarija ter Španija kot predsedujoča Svetu EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje