Države Zahodnega Balkana v Skopju dale zavezo za razvoj po evropskih standardih

Svet 22. Jan 202415:02 0 komentarjev
Vrh Zahodnega Balkana v Skopju
Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS

Na vrhu v Skopju so se danes sestali voditelji držav Zahodnega Balkana ter predstavniki EU in ZDA. Strinjali so se, da je za vstop držav na enotni trg EU ključno regionalno povezovanje. Načrt Evropske komisije, s katerim bodo države Zahodnega Balkana upravičene do šestih milijard evrov, namenjenih razvoju regije, je odlična priložnost za vstop držav Zahodnega Balkana na evropski enotni trg in pomembno orodje za pospešitev približevanja EU, so še izpostavili. Na vrhu so sprejeli tudi skupno izjavo, v kateri so se voditelji držav Zahodnega Balkana zavezali, da se bodo zavzemali za razvoj držav po evropskih standardih, poudarili pa so tudi velik pomen sodelovanja vseh v regiji.

Voditelji držav Zahodnega Balkana so razpravljali o načrtu Evropske komisije za rast Zahodnega Balkana, vrednem šest milijard evrov. Namenjen je spodbujanju gospodarske rasti regije, sprejemanju reform in naložbam oz. pospešitvi približevanja držav Zahodnega Balkana EU.

Makedonski premier Dimitar Kovačevski je poudaril, da je uresničitev načrta odvisna tako od EU kot od držav Zahodnega Balkana, kot ključno pa je izpostavil vzpostavitev enotnega regionalnega trga. Izpostavil je, da so na vrhu sprejeli tudi skupno izjavo. V njej so se voditelji držav Zahodnega Balkana zavezali, da se bodo zavzemali za razvoj držav po evropskih standardih, poudarili pa so tudi velik pomen sodelovanja vseh v regiji.

To je po njegovih besedah tudi odskočna deska do enotnega trga EU, poleg tega igra ključno vlogo pri sprostitvi gospodarskega potenciala regije, odpira vrata lokalnim podjetjem in delavcem ter regijo dela privlačnejšo za evropske vlagatelje.

Pomen enotnega regionalnega trga in sodelovanje je izpostavil tudi generalni direktor za sosedstvo in širitvena pogajanja pri Evropski komisiji Gert Jan Koopman. “To je zelo pomembno, saj brez regionalnega povezovanja enostavno ne morete v celoti izkoristiti prednosti našega enotnega trga. Zato je pogoj v tem delu načrta rasti, da ne blokirate sosedov. Če blokirate sosede, lahko blokirate sebe,” je poudaril.

Vrha so se udeležili še predsedniki vlad Albanije, Črne gore in Kosova, Edi Rama, Milojko Spajić in Albin Kurti, ter srbski predsednik Aleksandar Vučić. Predsednica sveta ministrov Bosne in Hercegovine Borjana Krišto se je srečanja udeležila prek videopovezave.

Vrh Zahodnega Balkana v Skopju Vrh Zahodnega Balkana v Skopju
Črnogorski premier Milojko Spajić na vrhu v Skopju (Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS)
Vrh Zahodnega Balkana v Skopju Vrh Zahodnega Balkana v Skopju
Pomočnik ameriškega državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve James O'Brien na vrhu v Skopju (Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS)
Vrh Zahodnega Balkana v Skopju Vrh Zahodnega Balkana v Skopju
Albanski premier Edi Rama na vrhu v Skopju (Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS)
Vrh Zahodnega Balkana v Skopju Vrh Zahodnega Balkana v Skopju
Kosovski premier Albin Kurti na vrhu v Skopju (Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS)
Vrh Zahodnega Balkana v Skopju Vrh Zahodnega Balkana v Skopju
Srbski predsednik Aleksandar Vučić na vrhu v Skopju (Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS)
Vrh Zahodnega Balkana v Skopju Vrh Zahodnega Balkana v Skopju
Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS

Razpravljali tudi o zelenih koridorjih

Pomočnik ameriškega državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve James O’Brien je navedel, da so nedavne raziskave pokazale, da tovornjaki na območju Zahodnega Balkana več kot 80 odstotkov časa porabijo za čakanje na mejnih prehodih.

Vučić je ocenil, da so zeleni koridorji še pomembnejši od enotnega območja plačil v evrih (SEPA). “To bo zelo koristilo pri ustvarjanju boljšega poslovnega okolja za vse nas, za naše ljudi, pa tudi za vse druge, ki bi želeli vlagati v to regijo,” je ocenil.

Kurti je medtem dejal, da je treba za dosego gospodarskega povezovanja regije in zbliževanja državljanov ustaviti varnostne grožnje. Poudaril je tudi, da je ključna normalizacija odnosov, ki temeljijo na medsebojnem priznavanju.

“Globlje povezovanje in povečan promet blaga in ljudi zahtevata medsebojno zaupanje in normalne odnose med našimi državami, institucijami in ljudmi. To se ne more zgoditi, če se svoboda pretoka blaga uporablja za pretok orožja in streliva ali za sponzoriranje terorističnih napadov,” je opozoril.

Načrt za rast Zahodnega Balkana je sestavljen iz štirih stebrov. Namen prvega je spodbujanje vključevanja v evropski enotni trg, drugi steber predstavlja tesnejše gospodarsko sodelovanje v regiji, tretji izvajanje reform, četrti pa finančna sredstva EU za naložbe in reforme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!