Državljani Kosova za vstop v EU kmalu naj ne bi potrebovali več vizuma

Svet 09. Mar 202316:02 2 komentarja
Kosovo
PROFIMEDIA

Države članice EU podpirajo predlog za odpravo vizumov za državljane Kosova. Vizumska liberalizacija, ki jo mora odobriti še Evropski parlament, naj bi začela veljati z začetkom prihodnjega leta.

Države članice EU so danes odobrile načrtovano odpravo vizumov za državljane Kosova z začetkom prihodnjega leta, je sporočil Svet EU. Vizumsko liberalizacijo za Kosovo mora odobriti še Evropski parlament.

Nova pravila bodo imetnikom kosovskih potnih listov omogočila potovanje v EU brez vizuma za obdobje bivanja 90 dni v katerem koli 180-dnevnem obdobju. Ta oprostitev vizumske obveznosti bo veljala od datuma začetka delovanja evropskega sistema za potovalne informacije in odobritve (ETIAS), načrtovanega za november letos. Če bo ETIAS začel delovati kasneje, bo odprava vizumov veljala od 1. januarja 2024.

Dogovor dosežen že konec lanskega leta

Države EU in Evropski parlament so se o odpravi vizumske obveznosti za državljane Kosova dogovorili konec lanskega leta.

“Kosovo si je zelo prizadevalo za izboljšanje varnosti in upravljanja migracij ter za uskladitev svoje vizumske politike z vizumsko politiko EU. Upamo, da bo naše sodelovanje na teh področjih še naprej plodno,” je poudarila švedska ministrica za migracije Maria Malmer Stenergard.

Kosovo je sicer zadnja država Zahodnega Balkana, za katero še ne velja brezvizumski režim za EU.

Notranji ministri članic EU so se danes na zasedanju v Bruslju zavzeli za prenovo postopkov za začasno ukinitev brezvizumskega režima za tretje države, je povedala švedska ministrica za migracije Maria Malmer Stenergard. Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je napovedala pripravo zakonodajne podlage za to.

Ministri so v okviru schengenskega sveta, v katerem so tudi članice schengna, ki niso v EU, razpravljali o prihodnosti vizumske politike. Pri tem so se osredotočili na kriterije za uvedbo brezvizumskega režima za tretje države in postopke za začasno ukinitev tovrstnega režima, če pride do zlorabe.

Slovenski stalni predstavnik pri EU Iztok Jarc se je na zasedanju zavzel za bolj jasne kriterije, predvsem pa možnost hitrega zadržanja izvzetja iz vizumske obveznosti, ko pride do zlorab, so sporočili z notranjega ministrstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje