Državni sekretar MZZ v Bruslju izpostavil enotni trg za konkurenčnost EU

Svet 21. Feb 202320:00 0 komentarjev
FILE PHOTO: European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium
Foto: Yves Herman/REUTERS

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin je v Bruslju poudaril pomen enotnega trga za globalno konkurenčnost EU. Opozoril je na potrebno prožnost na področju prilagoditev državnih pomoči, ki ne smejo povzročati fragmentacije notranjega trga, kot tudi na poseben položaj manjših in srednje velikih podjetij.

Bruselj in London sta v pogovorih o izvajanju severnoirskega protokola, ki je del dogovora o britanskem izstopu iz EU, naredila dober napredek in vidita ciljno črto, je danes v Bruslju dejal podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. Obenem je poudaril, da to še ne pomeni, da so našli rešitev.

“Z britanskimi partnerji smo naredili dober napredek, vidimo ciljno črto. A v takšnih pogajanjih to, da si blizu, še ne pomeni, da si konec,” je povedal Šefčovič, ki se v zadnjih dneh z britansko stranjo redno pogovarja o izvajanju severnoirskega protokola, ki po izstopu Združenega kraljestva iz EU ureja trgovinska vprašanja na Severnem Irskem.

Poudaril je, da so v zahtevni fazi teh kompleksnih pogajanj in da je evropska stran pripravljena napredovati, kar se da hitro.

“Če bomo v pogajanjih napredovali tako, kot smo doslej, bomo lahko ljudem in podjetnikom na Severnem irskem zagotovili rešitve, ki bodo prinesle stabilnost, predvidljivost in pravno gotovost,” je Šefčovič še povedal na novinarski konferenci po zasedanju ministrov članic EU za evropske zadeve.

Rešitve bi lahko bile po njegovih besedah pomembne za izvajanje velikonočnega sporazuma, ki zadnjih 25 let zagotavlja mir na Severnem Irskem. Omogočile bodo, da bo velikonočni sporazum poleg miru zagotavljal tudi blaginjo v tem delu Združenega kraljestva.

Podpredsednik komisije je o tem v ponedeljek prek video povezave govoril z britanskim ministrom za zunanje zadeve Jamesom Cleverlyjem in ministrom za Severno Irsko Chrisom Heaton-Harrisom, na virtualnem pogovoru pa so se sestali tudi danes. V prihodnjih dneh naj bi se srečali še v živo.

Minuli konec tedna sta o izvajanju severnoirskega protokola v Münchnu govorila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak. Strinjala sta se, da je bil narejen dober napredek pri iskanju rešitev.

O usodi severnoirskega protokola se London in Bruselj pogajata že več kot eno leto. V skladu s tem protokolom Severna Irska v izogib vzpostavitvi nadzora na meji z Irsko ostaja del evropskega enotnega trga in carinske unije, kar pa s sabo prinaša nadzor blaga, ki na Severno Irsko prispe iz preostalih delov Združenega kraljestva.

Šefčovič je ministre za zadeve EU s stanjem v pogajanjih seznanil že na zasedanju v začetku meseca, tako da danes temu niso posvetili veliko pozornosti.

Osredotočili so se na priprave vrha voditeljev držav članic, ki bo konec marca v Bruslju. Na dnevnem redu zasedanja Evropskega sveta je med drugim nadaljnji odziv EU na vojno v Ukrajini.

Največ pozornosti bodo voditelji predvidoma namenili predlogom Evropske komisije za okrepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Šefčovič je napovedal, da bo komisija v prihodnjih tednih med drugim predstavila predlog za večjo fleksibilnost sklada za okrevanje po pandemiji covida-19. Pripravila bo tudi celovito strategijo za okrepitev konkurenčnosti in produktivnosti na evropskem notranjem trgu. Poleg tega bo predstavila zakonodajne predloge za industrijo z ničelnimi izpusti, kritične surovine in pa reformo trga elektrike.

Državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Marko Štucin je v današnji razpravi izpostavil pomen enotnega trga za globalno konkurenčnost EU. Opozoril je na potrebno prožnost na področju prilagoditev državnih pomoči, ki ne smejo povzročati fragmentacije notranjega trga, kot tudi na poseben položaj manjših in srednje velikih podjetij. Slovenija pri tem predlaga posebne rešitve, so sporočili z ministrstva.

Predsednica komisije von der Leyen in švedski premier Ulf Kristersson bosta voditeljem članic EU konec marca predstavila tudi izpolnjevanje sklepov o migracijah, o katerih so se dogovorili na izrednem vrhu sredi tega meseca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!