Đukanović po še enem neuspelem formiranju vlade razpustil črnogorski parlament

Svet 16. Mar 202319:53
Milo Đukanović
PROFIMEDIA

Črnogorski predsednik Milo Đukanović je po novem neuspelem poskusu formiranja vlade razpustil parlament. Predlaganemu mandatarju Miodragu Lekiću namreč v predpisanem trimesečnem roku ni uspelo sestaviti vlade, zaradi česar mora predsednik države po črnogorski ustavi razpustiti parlament in razpisati predčasne volitve. Te bi lahko bile konec maja ali v začetku junija.

Politična kriza v Črni gori se še dodatno poglablja. Predsednik države Milo Đukanović je namreč danes zaradi neuspešnega poskusa formiranja vlade razpustil parlament. Poteza ni presenečenje, saj se je opolnoči mandatarju Miodragu Lekiću iztekel rok za oblikovanje vlade.

Pred Črnogorci so tako predčasne volitve, ki bi lahko bile ali konec maja ali začetek junija, piše časnik Vijesti. Točen datum bo predvidoma znan v petek, ko bo skladno z zakonodajnimi roki predsednik razpisal volitve.

Državo zadnjih sedem mesecev vodi tehnična vlada Dritana Abazovića, ki so ji poslanci avgusta lani izglasovali nezaupnico. V tem času je steklo več poskusov za oblikovanje nove vlade, veliko vlogo pri tem pa je igral tudi spremenjeni zakon o predsedniku. Ta namreč pravi, da lahko mandatarja predlaga tudi večina poslancev in ne samo predsednik države. Parlament je lahko le na tak način predlagal prosrbsko usmerjenega Lekića, ki ga Đukanović na tem mestu ni hotel.

Lekić je vlado skušal oblikovati od konca lanskega decembra, vendar neuspešno. Od takrat je minilo že več kot 90 dni, po katerih mora v skaldu s črnogorsko ustavo predsednik razpustiti parlament. Vendar se zaradi novega zakona o predsedniku zapleta tudi pri tej potezi, saj Lekića za mandatarja ni predlagal predsednik Đukanović ampak parlament. Kot še pišejo Vijesti, naj bi predsednik parlament razpustil šele po tem, ko je dobil pritrdilno mnenje od svoje pravne ekipe.

Zakon je ob njegovem sprejetju buril duhove tudi izven političnih krogov, saj sta mu nasprotovala tudi mednarodna skupnost in del prebivalstva, ki je zaradi tega šlo tudi na ulice. Proti zakonu je bil tudi Đukanović, ki pa je zakon vseeno podpisal. Zaradi dvomov v njegovo ustavnost pa je njegov svetovalec vložil zahtevo za ustavno presojo.

Črnogorce pa to nedeljo čaka še prvi krog predsedniških volitev. Na njih se za nov mandat poteguje tudi Đukanović, ki je na oblasti že več kot tri desetletja. V tekmi za predsedniški mandat je še šest kandidatov. Po napovedih naj bi Đukanović prejel največ glasov, ne pa tudi potrebne več kot 50-odstotne podpore za zmago v prvem krogu. Tako bo za izvolitev novega predsednika najverjetneje potreben drugi krog 2. aprila, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.