Dve letali v obdobju 20 minut zasilno pristali zaradi ptic

Svet 27. Apr 202308:54 0 komentarjev
United Airlies
Profimedia

V torek sta morali zasilno pristati letali družbe United Airlines. Razlog? Letali sta trčili v ptice. Kot so sporočili z ameriške letalske družbe, so potnike po varnem pristanku obeh letal preusmerili na druga letala.

Letali ameriške družbe United Airlines sta v torek zvečer med vzletanjem iz teksaškega Houstona trčili v ptice. Zasilni pristanek je bil zato nujen, letali pa sta se vrnili na mednarodno letališče George Bush.

Letalo United Airlines 847, ki je bilo namenjeno v čilsko prestolnico Santiago, je poročalo o ”predmetu, ki je okoli 20.50 zadelo desno krilo”, je sporočila Ameriška zvezna uprava za letalski promet (FAA). Le 20 minut pozneje so o možnem trku s ptiči poročali tudi na letalu United Airlines 2086, ki je bilo na poti v Las Vegas.

Iz letalske družbe so nato v sporočilu za javnost navedli, da sta se letali, ki sta vzleteli z mednarodnega letališča George Bush, zaradi trika s pticami vrnili na letališče. “Obe letali sta varno pristali, potnike pa smo preusmerili na druga letala,” so dodali v izjavi.

Analitičarka za letalstvo Mary Schiavo je ob dogodku za CNN pojasnila, da se trka ”ujemata s porastom populacije ptic”. Lani so tako zabeležili 17.000 trkov s pticami, Schiavo pa je ob tem pojasnila, da takšna srečanja s pticami običajno niso nevarna za potnike, in da piloti vedno, kako morajo v tem primeru ukrepati. “Ugasnejo motor in se vrnejo na letališče,” je dodala.

Po statističnih podatkih FAA so letos zabeležili že okoli 2.000 trkov s pticami, v 85 odstotkih je šlo za komercialna letala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!