Prva pomoč iz zraka: letala v Gazo odvrgla več deset tisoč obrokov hrane

Svet 02. Mar 202409:28 > 19:46 1 komentar
V Gazo prispela humanitarna pomoč
V Gazo prispela humanitarna pomoč (Foto: PROFIMEDIA)

Število žrtev četrtkovega incidenta, ko naj bi izraelska vojska streljala na civiliste, ki so obkolili humanitarni konvoj, je naraslo na 115. Ekipa Združenih narodov je med tem obiskala bolnišnico na severu Gaze, v katero so prepeljali glavnino ranjenih civilistov. Potrdili so, da imajo številni strelne rane. ZDA pa so medtem prvič začele dostavljati humanitarno pomoč iz zraka. Namenjena je Palestincem na območju Gaze, tri ameriška vojaška transportna letala pa so skupno odvrgla 66 paketov z več deset tisoč obroki hrane.

Med ranjenimi, ki se zdravijo po četrtkovem incidentu, ko naj bi izraelska vojska streljala na Palestince, ko so na severu Gaze čakali na dostavo humanitarne pomoči, imajo številni strelne rane, je sporočila ekipa Združenih narodov, ki je v petek obiskala eno od bolnišnic v palestinski enklavi.

Po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo v incidentu ubitih 115 ljudi, kakih 760 pa jih je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Osebje ZN, prvo, ki je po več kot tednu dni obiskalo sever Gaze, je bilo v petek nekaj več kot dve uri v bolnišnici Al Šifa v Gazi, kamor so dostavili zdravila in gorivo.

Kot je po obisku ekipe ZN sporočil tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric, naj bi v bolnišnici Al Šifa po incidentu sprejeli več kot 700 ranjenih, od tega jih je kakih 200 še vedno v bolnišnici. Po navedbah predstavnikov ZN imajo številni ranjeni strelne rane. V bolnišnico so prepeljali tudi trupla več kot 70 ubitih v incidentu.

Stanje v bolnišnici Al Šifa
Stanje v bolnišnici Al Šifa (Foto: PROFIMEDIA)

Zdravstvene oblasti v Gazi so v četrtek sporočile, da so izraelske sile streljale na Palestince, ko so čakali na dostavo humanitarne pomoči. Izrael je sicer potrdil, da so vojaki streljali, a je za smrt ljudi okrivil množico, ki je obkrožala tovornjake s pomočjo rekoč, da so bile žrtve poteptane ali povožene.

Iz sveta so se po incidentu zvrstile obsodbe nasilja, pozivi k takojšnji prekinitvi ognja in k neovirani dostavi humanitarne pomoči po vsej Gazi. V EU pa so pozvali k neodvisni preiskavi okoliščin dogodka.

Izrael je danes iz zraka napadel šotore blizu bolnišnice v mestu Rafa, kamor so se zatekli razseljeni Palestinci iz drugih delov območja Gaze, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi, ki je pod nadzorom palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Kot so dodali, je v napadu umrlo najmanj enajst Palestincev, še okoli 50 pa jih je ranjenih.

Kot je še sporočilo ministrstvo, so šotori, ki so jih napadli, v eni od četrti Rafe, ki so jih izraelske oblasti opredelile kot varne in pozvale civiliste, naj se umaknejo tja z drugih delov palestinske enklave. Med smrtnimi žrtvami današnjega napada sta po navedbah ministrstva medicinska sestra in reševalec. Izraelska vojska navedb palestinskega ministrstva za zdaj ni komentirala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prebivalcem Gaze dostavili pomoč iz zraka

ZDA so danes iz zraka začele dostavljati humanitarno pomoč Palestincem na območju Gaze, je sporočilo Centralno poveljstvo ameriške vojske (Centcom).

“Izvedli smo kombiniran zračni spust humanitarne pomoči v Gazo,” je pod pogojem anonimnosti povedal uradnik ameriške vlade in dodal, da so letala skupno odvrgla 66 paketov hrane. Kot so pojasnili na omrežju X, so tri ameriška vojaška transportna letala C-130 v skupni operaciji z jordansko vojsko v enklavo odvrgla okoli 38.000 obrokov hrane.

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa že potekajo priprave na nadaljnje dostave pomoči iz zraka.

Da bodo ZDA začele dostavljati humanitarno pomoč prebivalcem Gaze iz zraka, je v petek napovedal ameriški predsednik Joe Biden. “Grozljiva vojna je ujela nedolžne ljudi, ki ne morejo nahraniti svojih družin, in videli ste, kaj se dogaja, ko skušajo priti do pomoči. Moramo storiti več in ZDA bodo v prihodnjih dneh storile več,” je napovedal. Dejal je, da ZDA razmišljajo tudi o dostavi pomoči po morju.

V Gazo prispela humanitarna pomoč
V Gazo prispela humanitarna pomoč (Foto: PROFIMEDIA)

Jordanija pomoč prebivalcem Gaze po zraku dostavlja od novembra lani, v zadnjih dneh to počne tudi Egipt. Poleti letal s pomočjo so usklajeni z Izraelom, poroča dpa.

Hrana in zdravila pomagajo ljudem zlasti na območjih, ki jih je težko ali nemogoče doseči po kopnem, kot je sever Gaze. Vendar organizacije ZN opozarjajo, da so količine, ki jih je mogoče dostaviti z letalskimi prevozi, precej majhne. Glede na veliko število ljudi, ki potrebujejo pomoč na območju Gaze, bi bilo po mnenju osebja ZN lažje, če bi Izrael dovolil dostavo pomoči s tovornjaki prek mejnih prehodov na severu območja Gaze.

Število smrtnih žrtev spopadov med Izraelom in palestinski islamističnim gibanjem Hamas je v četrtek preseglo 30.000. Danes je ministrstvo za zdravje v enklavi sporočilo, da se je število še povečalo in zdaj znaša 30.320, potem ko so v zadnjih 24 urah našteli 92 mrtvih. Še 71.533 je ranjenih. Medtem humanitarne organizacije opozarjajo na lakoto v enklavi, zlasti na severu, zaradi katere že umirajo otroci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje