Ekskluzivne fotografije sestanka talibanov in afganistanskih oblasti v Beogradu

Svet 18. Avg 202107:45 > 09:40 0 komentarjev
Beograd
Osebni arhiv

Predsednik srbske narodne skupščine Ivica Dačić je za televizijo Pink povedal, da so se talibani in predstavniki afganistanske oblasti v Beogradu sestali trikrat, in sicer v času, ko je služboval kot minister za zunanje zadeve (položaj je opravljal med letoma 2014 in 2020, op. p.). Da so se ti pogovori dejansko zgodili, je za N1 potrdil tudi eden od organizatorjev, N1 pa je prav tako pridobil ekskluzivne fotografije s srečanj.

Zdaj, ko je ves Afganistan v rokah talibanov, se je nekdanji minister za zunanje zadeve odločil, da bo razkril, kar je bilo v Srbiji doslej neznano.

“Povedati želim, da do danes nisem nikjer spregovoril o tem. Dogovorili smo se, da bo to ostalo skrivnost,” je povedal Ivica Dačić. Ta skrivnost je bila, da so se predstavniki padle afganistanske vlade in talibani prvič pogovarjali v Beogradu. Pogovori so potekali v letu 2019.

“Tukaj so se pogovarjali trikrat – a ko so velike sile videle, da pogovori potekajo pri nas, so rekle, da bodo dialog organizirale one, in to v Dohi, v Katarju. Rezultat ste videli,” je komentiral Dačić.

Afganistan
Osebni arhiv

In kaj se je zares zgodilo? To je za N1 razkril eden od organizatorjev mirovnih pogovorov, direktor organizacije East West Bridge Jovan Kovačić, ki je prav tako odstopil ekskluzivne fotografije s sestanka.

Talibane so morali najprej odstraniti s črnih seznamov

“Nismo bili prisotni na pogovorih. To ni bila niti naša želja niti naš namen. To je bila njihova stvar. Mi smo bili le dobri gostitelji, omogočili smo jim mir, tišino, skratka, vse pogoje za pogovore,” je povedal Kovačić.

Beograd je bil razumljen kot nevtralno ozemlje, je pojasnil Kovačić in dodal, da je pogovore vodil nekdanji podpredsednik Afganistana in tedanji predsednik afganistanskega Visokega sveta za mir Karim Halili. Poleg njega je v Beograd prišlo tudi več predstavnikov talibanov, ki pa so jih pred tem morali odstraniti z več črnih seznamov, da so sploh lahko potovali.

Beograd
Osebni arhiv

“Prvič so se poveljniki približno 20 afganistanskih provinc pogovarjali s predsednikom Ašrafom Ganijem po Skypu. Želeli so, da jim Kabul pomaga pri gradnji infrastrukture, šol, bolnišnic, električne napeljave, vode in ostalega. Gani je povedal, da bo preučil njihove zahteve, pogovor pa je trajal skoraj dve uri,” je pripovedoval Kovačić.

A četrto srečanje se nikoli ni zgodilo – na terenu ni bilo več relativnega miru, prav tako so se pogovori začeli v Katarju, kjer so bile glavne posrednice Združene države Amerike. Mir nikoli ni bil dosežen, se pa lahko nekaj let pozneje srbski uradniki pohvalijo, da so si tudi oni prizadevali zanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!