Eksplozija v Bangladešu: ogenj zajel zabojnike z nevarnimi kemikalijami

Svet 05. Jun 202216:44 > 16:51 0 komentarjev
Požar v Bangladešu
Reuters/Oliur Rahman

V eksploziji v skladišču ladijskih zabojnikov v kraju Sitakunda na jugovzhodu Bangladeša je umrlo 49 ljudi, več kot 150 jih je ranjenih. Po poročanju lokalnih oblasti naj bi v nekaterih zabojnikih bile nevarne kemikalije.

V skladišču zabojnikov v kraju Sitakunda, ki je od drugega največjega mesta v državi Čitagong oddaljeno približno 40 kilometrov, je nekaj po 21. uri zvečer izbruhnil požar. Ko so na prizorišče prispeli gasilci in začeli gasiti požar, pa je odjeknila močna eksplozija. Po poročanju prič naj bi bila ta tako silovita, da je številne gasilce, ki so se borili z ognjenimi zublji, vrglo več kot deset metrov vstran. Po poročanju državnih medijev pa naj bi popokala okna na objektih, ki so od mesta nesreče oddaljeni tudi po več kilometrov.

Poškodovane so takoj začeli prevažati v bolnišnice, mnogi med njimi naj bi bili močno ožgani in v kritičnem stanju. Zaradi pomanjkanja prostora morajo ranjeni na obravnavo čakati kar na hodnikih, zdravniki pa so pozvali ljudi, naj darujejo kri, saj jim te močno primanjkuje. Tiste z najhujšimi poškodbami so že prepeljali v glavno mesto Dako.

Požar je zdaj večinoma pod nadzorom, vendar je v skladišču še vedno nekaj žarišč, ki jih gasilci poskušajo pogasiti. Predstavnik bangladeškega združenja za celinske zabojnike je potrdil, da so v nekaterih zabojnikih v skladišču bile kemikalije, vključno z vodikovim peroksidom. V Bangladešu so požari pogosti zaradi pomanjkljivega izvajanja varnostnih predpisov. Julija lani je v požaru, ki je zajel ogromno tovarno za predelavo hrane v bližini glavnega mesta Daka, umrlo 54 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!