Ekvadorska jadrnica prestregla tihotapsko podmornico

Svet 27. Okt 202114:48 1 komentar
jadrnica Guayas
Profimedia

Ekvadorska mornarica je med urjenjem svojih kadetov s trijamborno jadrnico Guayas prestregla doma narejeno podmornico tihotapcev droge. Oblasti so prijele tri Ekvadorce in enega Kolumbijca, niso pa sporočile, katero drogo so tihotapili. Kako je lahko jadrnici zgolj s pomočjo vetra uspelo ujeti plovilo, ki so ga poganjali trije motorji?

Ekvadorska mornarica je s svojo trijamborno jadrnico Guayas prestregla podmornico, s katero so tihotapili drogo. Podmornico domače izdelave so med usposabljanjem mornariških kadetov odkrili v Pacifiku v bližini Kolumbije. Oblasti so prijele tri Ekvadorce in enega Kolumbijca, vojska pa ni razkrila, katere droge so tihotapci prevažali.

Kako je lahko jadrnici zgolj s pomočjo vetra uspelo ujeti plovilo, ki so ga poganjali trije motorji?  Profesor vojaške strategije Alessio Patalano z londonskega King’s Collegea pojasnjuje, da kadeti med treningom ladjo ženejo do skrajnih zmožnosti. “V ugodnih vremenskih razmerah, lahko taka ladja preseže hitrost desetih vozlov (18,5 kilometra na uro), kar se ne more primerjati s sodobnimi ladjami. Lahko pa skupaj z izkušeno posadko prekosi vsakršno doma narejeno tihotapsko plovilo,” je razložil.

Na prvi pogled se zdi raba takšne jadrnice za urjenje mornarice nenavadna, vendar jih številne države še vedno uporabljajo za najbolj osnovno usposabljanje novincev. Jadrnica Guayas je dolga 78 metrov in lahko prevaža 80 kadetov ter 36 članov stalne posadke.

Piše: Begona Blanco Munoz

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje