Elon Musk daroval Tesline delnice v vrednosti pet milijard evrov

Gospodarstvo 16. Feb 202217:59 0 komentarjev
Elon Musk
Elon Musk/Profimedia

Ustanovitelj in generalni direktor podjetja Tesla Elon Musk je v dobrodelne namene daroval Tesline delnice v vrednosti pet milijard evrov. Kdo je prejemnik velikodušne donacije, še ni znano.

Donacija 5.044.000 delnic podjetja je bila v ponedeljek javnosti razkrita v dokumentu ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo. Delnice je podjetje Tesla podarilo med 19. in 29. novembrom lani, dokument pa ne razkriva, kdo je prejemnik donacije.

Drugi največji ameriški donator

Ocena vrednosti pet milijard evrov temelji na povprečju najvišje in najnižje zabeležene cene delnic v času transakcije. Cena ene Tesline delnice je takrat znašala več kot tisoč ameriških dolarjev oziroma 878 evrov.

Z dobrodelno potezo je Elon Musk postal drugi največji ameriški donator v letu 2021. Nad njim sta le Bill Gates in Melinda French Gates, ki sta dobrodelnosti namenila več kot 13 milijard evrov. Z donacijo se bo Musk izognil plačilu davka na kapitalski dobiček, donacija pa lahko predstavlja tudi olajšavo pri letnem obračunu davkov.

Podjetje Tesla dodatnega odziva ni podalo. Musk je sicer ustanovitelj organizacije, ki finančno podpira pediatrične raziskave in znanstveno izobraževanje, kaj več pa s spletne strani njegove fundacije ni razvidno.

Bi donacija lahko rešila svetovno lakoto?

Lani je direktor Svetovnega programa za hrano Združenih narodov Muska pozval, naj kot najbogatejši človek na svetu donira znesek, ki bi lahko pomagal rešiti svetovno lakoto.

“Če lahko svetovni program za hrano opiše, kako bi pet milijard evrov rešilo svetovno lakoto, bom takoj prodal Tesline delnice in vam daroval izkupiček,” je Musk oktobra zapisal na svojem Twitter profilu. Svetovni program za hrano je sicer predstavil svoj načrt, Musk pa se nanj še ni odzval.

“Na svetu je milijone ljudi, ki trpijo za lakoto. Če bo del darovanega denarja prejel tudi Svetovni program za hrano, bomo še videli, toda navdušen sem nad tem, da se Elon ukvarja z dobrodelnostjo. To je sijajen prvi korak,” je v izjavi za javnost v torek povedal izvršni direktor programa za hrano David Beasley.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!