Ema opozarja na neučinkovitost nekaterih zdravil proti novim sevom koronavirusa

Koronavirus 10. Dec 202210:36 0 komentarjev
Cepivo in cepljenje
Žiga Živulović jr./Bobo

Nekatera zdravila s protitelesi za zdravljenje covida-19 so neučinkovita proti najnovejšim sevom novega virusa, je v petek opozorila Evropska agencija za zdravila (Ema). Mednje spadajo zdravilo Evusheld podjetja AstraZeneca, Ronapreve podjetja Roche ter Xevudy podjetij GSK in Vir. Medtem bo Pfizerjev Paxlovid po pričakovanjih ostal učinkovit.

Zdravila z monoklonskimi protitelesi delujejo tako, da so usmerjena proti beljakovini spike virusa. Pri ogroženih ali hospitaliziranih bolnikih sicer pomagajo ublažiti najhujše posledice bolezni, vendar pa so postala neučinkovita predvsem pri spopadanju s sevi omikron BA.4.6, BA.2.75.2 in XBB.

Prav tako ta zdravila “v veliki meri ne nevtralizirajo” tudi sevov BQ.1 in BQ.1.1, opozarjajo pri Emi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že septembra odsvetovala uporabo zdravil Xevudy in Ronapreve, ker sta prenehala biti učinkovita proti novim različicam virusa.

Medtem bodo zdravila, kot je Pfizerjev Paxlovid, po pričakovanjih ostala učinkovita, zato Ema poziva države članice EU, naj se z njimi založijo.

Pri Emi so opozorili tudi na to, da za razliko od prejšnjih “zaskrbljujočih različic” virusa, kot sta alfa in delta, ki sta sčasoma zamrli, omikron in njegove podrazličice prevladovale v letu 2022 in zdi se, da bodo vztrajale tudi v letu 2023.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!