Emir Kusturica pri Putinu: zahvalil se mu je za “zgodovinsko pravičnost”

Svet 03. Apr 202410:31 6 komentarjev
Emir Kusturica, Vladimir Putin
Foto: PROFIMEDIA

Srbski filmski režiser, scenarist in glasbenik Emir Kusturica je v Kremlju obiskal ruskega predsednika Vladimirja Putina. Govorila sta tudi o "ruskem triptihu", ki ga namerava posneti Kusturica.

“Umetnost odseva resničnost življenja, a danes je le pozabljena preteklost,” je povedal Vladimir Putin in dodal, da se mu zdi, da je lahko Kusturičino nagovarjanje zgodovine zelo zanimivo in produktivno. Ideje srbskega režiserja Emirja Kusturice o snemanju filmov v Rusiji je označil za zanimive. “Te ideje so zelo zanimive in o njih bi se morali pogovoriti,” je povedal ruski predsednik.

Kusturica pa se je Putinu zahvalil za, kot je dejal, “zgodovinsko pravičnost”. “Rad bi se vam zahvalil za vašo osebno zgodovinsko pravičnost, ki je Slovanom lastna. Kar se zdaj dogaja v Ukrajini, je za nas boj. Videli smo, kaj se je zgodilo z banderiti na Hrvaškem, ko so izgnali 230.000 Srbov. Mislim, da je ta analogija zelo pomembna za vse,” je povedal režiser.

Dodal je, da namerava posneti “ruski triptih”, tri filme po delih pisateljev Fjodorju Dostojevskem, Nikolaju Gogolju in Levu Tolstoju.

“Imam idejo, da bi naredil triptih v novem svetu, ruski triptih, tri filme. Prvi bo Inženir lahke hoje – to je moja sodobna različica Dostojevskega. Potem moja različica Gogolja Kako se je Ivan Ivanovič razjezil na Ivana Nikiforoviča – zelo smešno in mislim, da je pomembno, da naredimo to zdaj. In tretji film Kozaki po Levu Nikolajeviču Tolstoju,” je povedal Kusturica.

Dodal je, da namerava po ruskem triptihu in filmu po knjigi Laurus Jevgenija Vodolazkina končati svojo kariero.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje