Enodnevna opozorilna stavka ohromila promet na nekaterih letališčih v Nemčiji

Svet 27. Feb 202312:08 0 komentarjev
Profimedia

Na letališčih v nemški deželi Severno Porenje - Vestfalija poteka enodnevna opozorilna stavka, ki močno vpliva na letalski promet na nekaterih večjih letališčih. Samo na letališču Köln/Bonn, kjer so danes pričakovali 15 tisoč potnikov, se je promet skoraj v celoti ustavil.

Enodnevna opozorilna stavka danes močno vpliva na letalski promet na dveh največjih letališčih v nemški deželi Severno Porenje – Vestfalija. Na letališču Düsseldorf so morali odpovedati približno tri četrtine letov, na letališču Köln/Bonn pa so lahko opravili le dva od 136 načrtovanih letov. Na letališču Köln/Bonn so danes pričakovali 15.000 potnikov, toda promet se je skoraj v celoti ustavil. Večino letos so odpovedali, druge pa preusmerili na druga letališča, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Na tablah z voznim redom na največjem letališču v zvezni deželi v Düsseldorfu danes prevladuje beseda “odpovedano”. Za danes so imeli načrtovanih 330 letov, izvedejo lahko le približno vsakega četrtega.

Profimedia

V Kölnu je prišlo tudi do pravnega spora med letališčem in Verdijem zaradi zasedbe letališke gasilske službe. Na koncu sta se strani dogovorili, da mora biti med opozorilno stavko v pripravljenosti 24 gasilcev.

Po besedah sekretarja sindikata Verdi Unije Özayja Tarima je bila opozorilna stavka “zelo uspešna”. Dokazala je odločenost zaposlenih, ter da se morajo delodajalci zganiti, je dejal. Ocenil je, da se je stavke udeležilo 90 odstotkov zaposlenih v dejavnostih, v katerih so pozvali k stavki.

Sindikat Verdi zahteva zvišanje plač za zaposlene v javnih službah za 10,5 odstotka, in sicer na najmanj 500 evrov na mesec. Poleg letaliških uslužbencev so tako danes stavkali tudi zaposleni v nekaterih drugih javnih službah v Severnem Porenju – Vestfaliji, kot so zaposleni v vrtcih, lokalnem prometu in uradih.

Profimedia

Ločeno od tega se sindikat bori za višje plačilo tudi za zaposlene v podjetjih zasebnega sektorja na letališčih. Gre za ljudi, ki delajo pri nadzoru potnikov, prtljage in tovora. V teh pogajanjih si Verdi prizadeva za precej višje dodatke za nedeljsko in nočno delo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!